ZUPA JARZYNOWA

Choć przyznam, że w dzieciństwie niezbyt przepadałam za tą zupą, to teraz jem ją z wielkim apetytem. A i moja córka często prosi o zupkę z warzywami z czego jestem bardzo zadowolona. Tak naprawdę do tejże zupy dodać można wszystkie te warzywa, na które tylko ma się ochotę. Tym razem w moim garnku znalazł się brokuł, kalafior, brukselka, ziemniaki, marchewka i zielona fasolka. Aromatyczna, pożywna, rozgrzewająca i pełna witamin :)

Składniki:
Na wywar:
* woda
* 1 udo z kurczaka
* kawałek korzenia pietruszki i selera
* kawałek pora
* 3 listki laurowe
* 3 ziela angielskie
* sól do smaku
Warzywa:
* 3 marchewki
* 4 średnie ziemniaki
* 100 g fasolki szparagowej zielonej
* 1 nieduży brokuł
* 1 nieduży kalafior
* 200 g brukselki

Wykonanie:
Do garnka włożyć mięso, dodać korzeń selera pietruszki, pory, liście laurowe, ziele angielski, wsypać odrobinę soli, zalać wszystko wodą i ugotować wywar około 1 godziny na małym ogniu.
Marchewki obrać, pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać, pokroić w małą kostkę. Fasolkę szparagową rozkroić na 3 części. Brokuł i kalafior podzielić na różyczki. 
Gdy wywar się ugotuje dodać do garnka wszystkie warzywa, oprócz brokuły, gotować na małym ogniu zupę, aż warzywa będą prawie miękkie. Na końcu dodać brokuły. Ugotować wszystko do miękkości. Na końcu doprawić zupę do smaku solą.




 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)