niedziela, 11 października 2020

Pomidorowo oliwkowe chlebki

 


Składniki:

450 g mąki pszennej
40 g świeżych drożdży
50 g suszonych pomidorów (odsączonych z oleju)
200 g zielonych lub czarnych oliwek (bez pestek)
3/4 szklanki wody mineralnej
2 łyżki oliwy z oliwek (+ dodatkowa ilość do natłuszczenia dłoni oraz posmarowania chlebków)
2 łyżki suszonego rozmarynu
1/2 łyżeczki soli


Sposób wykonania:

Pomidory oraz oliwki siekamy na drobne kawałki. W dużej misce łączymy ze sobą pokruszone drożdże z letnią wodą (około 37°C). Następnie dodajemy mąkę, roztarty w dłoniach rozmaryn, pomidory, oliwki, oliwę oraz sól. Wyrabiamy dłonią jednolite ciasto.
Dłonie natłuszczamy oliwą, dzielimy ciasto na dwie części. Formujemy bochenki i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Wierzch każdego chlebka nacinamy ukośnie ostrym nożem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia. 
Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Chlebki smarujemy oliwą i pieczemy przez 30 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...