Menu Zamknij

Sałatka szwajcarska

Sałatka szwajcarska to jeden z najprostszych przepisów na tego typu danie. Składa się ona tylko z trzech podstawowych składników: szynki, sera i ogórków konserwowych. Przygotowując sałatkę szwajcarską nie musimy gotować żadnych składników. Wystarczy je pokroić, dodać majonez, doprawić, wymieszać i gotowe. Ja składniki na sałatkę szwajcarską pokroiłam w drobne paski, ale można je pokroić również w kostkę. Jednak jeśli zdecydujecie się na tę pierwszą wersję to ser można zetrzeć na tarce, aby przyspieszyć czas przyrządzania sałatki. Sałatka szwajcarska to doskonały pomysł na każdą okazję: śniadanie, kolację czy różnego rodzaju przyjęcia imieninowe lub świąteczne. Możemy ją również zapakować w pudełeczko na drugie śniadanie do pracy. W moim przypadku do sałatki szwajcarskiej wykorzystałam polędwicę sopocką, ale można ją też zastąpić ulubioną kiełbasą. Wówczas sałatka będzie miała nieco inny smak, ale równie dobra. Natomiast jeśli chcemy ją trochę „odchudzić” to możemy zamiast majonezu użyć jogurtu naturalnego lub oba składniki wymieszać razem. Nam jednak bardziej smakowała wersja z samym majonezem.

Sałatka szwajcarska

Inspiracja: Kulinarne przeboje.

Składniki na Sałatkę szwajcarską:

  • 150 g szynki konserwowej lub gotowanej (u mnie polędwica sopocka)
  • 150 g żółtego sera
  • 3 nieduże ogórki konserwowe (warszawskie)
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 3 łyżki majonezu
  • pieprz do smaku
Sałatka szwajcarska

Przygotowanie Sałatki szwajcarskiej:

  1. Szynkę pokroić w paseczki. Przełożyć do miseczki, w której będziemy mieszać sałatkę.
  2. Żółty ser pokroić w paski (można również zetrzeć na tarce jarzynowej) i dodać do szynki.
  3. Ogórki konserwowe wyjąć z zalewy, pokroić w cienkie paski. Dodać do pozostałych składników.
  4. Natkę pietruszki umyć, osuszyć i drobno posiekać. Przełożyć do miseczki.
  5. Do miseczki dodać 3 łyżki majonezu, około 1/2 łyżeczki pieprzu. Całość dokładnie wymieszać do połączenia składników. Spróbować i ewentualnie doprawić jeszcze solą oraz pieprzem. Miskę z sałatką szwajcarską przykryć i odstawić na 15-20 minut do lodówki, aby smaki się przegryzły.
Sałatka szwajcarska
Opublikowany wSałatki, Śniadanie i kolacja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *