Burgery z indyka z fetą i sosem tzatziki

Kilka dni temu prezentowałam Wam jeden z lepszych przepisów na żytnie bułki, które świetnie spisują się jako bułki do burgerów. Dlatego dzisiaj nie mogło zabraknąć przepisu na burgery! Burgery o tyle fajne, że z mięsa indyczego w wersji pieczonej a nie smażonej. Do tak przygotowanego mięsa idealnie sprawdzi się sos tzatziki, feta, czerwona cebula i kiełki. Przekonajcie się sami jakie to pyszne! Przy podziale na 6 kotletów, jeden to ok. 95kcal, B: 16,5g, T: 0,8g, W: 6,4g.

Składniki na 6-7 sztuk:
– 500g mielonego mięsa z indyka
– 1 pęczek dymki
– 1 duże jabłko
– 1 łyżeczka suszonego tymianku
– 1 łyżeczka soli
– ¾ łyżeczki pieprzu
Dodatkowo:
– 6-7 żytnich bułek do burgerów z oregano
sos Tzatziki
– 1 czerwona cebula
– 50g fety
– 50g kiełków
– sałata

Jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach, a cebulę ze szczypiorkiem drobno siekamy i umieszczamy w misce. Dodajemy mięso, tymianek, sól i pieprz, mieszamy. Masę dzielimy na 6-7 części i formujemy kotlety, układamy na talerzu, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 10 min. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temp. 230°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i umieszczamy na niej kotlety. Pieczemy 7-10 minut, następnie obracamy kotlety i ponownie wstawiamy do piekarnika, pieczemy kolejne 7-10 minut. Bułki do burgerów kroimy na pół i podpiekamy kilka minut w piekarniku lub na grillu. Cebulę kroimy w piórka. Na spodzie każdej bułki umieszczamy 1 łyżkę sosu, liść sałaty, następnie burgera z indyka, polewamy 1-2 łyżkami sosu, dekorujemy czerwoną cebulą, kiełkami i pokruszoną fetą.
Smacznego!

Na Thermomix:
1. Do naczynia miksującego wkładamy jabłka i cebulę, rozdrabniamy 2 s/obr. 10. Składniki zgarniamy kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrabniamy ponownie 2 s/obr. 10.
2. Dodajemy mięso z indyka, tymianek, sól i pieprz, mieszamy 15 s/obr. wsteczne/obr. 3. Przekładamy do innego naczynia.
3. Masę dzielimy na 6-7 części i formujemy kotlety, układamy na talerzu, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 10 min. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temp. 230°C.
4.Blachę wykładamy papierem do pieczenia i umieszczamy na niej kotlety. Pieczemy 7-10 minut, następnie obracamy kotlety i ponownie wstawiamy do piekarnika, pieczemy kolejne 7-10 minut.
5. Bułki do burgerów kroimy na pół i podpiekamy kilka minut w piekarniku lub na grillu. Cebulę kroimy w piórka. Na spodzie każdej bułki umieszczamy 1 łyżkę sosu, liść sałaty, następnie burgera z indyka, polewamy 1-2 łyżkami sosu, dekorujemy czerwoną cebulą, kiełkami i pokruszoną fetą.
Smacznego!

Dodaj komentarz