Możesz nie mieć nic… Ale jeśli masz pasje… to tak jak byś miał wszystko…

Deser/Dessert Polska / Poland

Sernik z białą czekoladą i truskawkowymi dziurami Faceta w Kuchni

sernik z biala czekolada

Sernik z białą czekoladą

sernik z biala czekolada

Sernik z białą czekoladą, sernik, sernik cóż można więcej napisać ❓ Pierwsze serniki, jeśli w ogóle można tak o nich mówić, powstały na długo przed tym, jak powstało jakiekolwiek pismo.

Przede wszystkim musisz wiedzieć, że Starożytni Grecy łączyli ser, miód i mąkę z pszenicy, Rzymianie, którzy traktowali sernik jako łupy wojnę i dodali jaja do swoich sernikowa, które nazywali „libuma”.

Kiedy Rzymianie powiększali swoje imperium, wraz z nim wędrował sernik, Wielka Brytania, Europa Wschodni zaczęły eksperymenty z sernikiem i każdy dodawał swój wkład, by każdy był wyjątkowy i idealny.

Przez setki lat sernik, zmieniał się wraz z rozwojem kultur, wojen, upodobań, aż do XVIII wieku, kiedy sernik zaczął przybierać formę, jaką znanym dziś. Robiąc swój skromny serniki z białą czekoladą, czuję się jak Rzymianin, który eksperymentuje z łupami wojennymi.

biala czekolada i truskawki

Na zakończenie życzę Ci smacznego.

  • ? – 4-6-8
  • ⏰ – 120 minut ➕ plus chłodzenie i polewa
  • ?? Polska

Oczywiście potrzebujemy kilku składkowa

Spód
  • 350 g Oreo truskawkowe
  • 50 g miękkiego masła
Środek
  • 1 kg sera w wiaderku
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1/3 szklanki cukru
Dziury
  • 500 g mrożonych truskawek
  • 5 łyżek cukru
  • Sok z cytryny
  • 1-2 łyżki Agaru
  • Masło
Góra
  • 6-7 łyżek mleka
  • 450 g białej czekolady
  • Jedna laska wanilia

Jeśli mamy już składniki, sernik z białą czekoladą, sam się nie zje i nie zrobi

Spód
  • Ciastka włóż do blendera i zmiksuj, dodaj masło i oczywiście wymieszaj.
  • Wyłóż formę z odpinanymi bokami papierem do pieczenia, wsyp ciastka i oczywiście dobrze ugnieć.
  • Trzy ringi kuchenne wysmaruj masłem i delikatnie, w równych odległość od siebie, wbij je w spód, tak by nie przebić się na wylot.
  • Schowaj formę na chwilę do lodówki na jakieś 20 minut.
Środek
  • Wszystkie składników dokładnie ze sobą wymieszaj, przy pomocy robota kuchennego.
  • Wyjmij formę i wlej masę serową, tak by nie nalać do ringów.
  • Rozgrzej piekarnik do 160 stopni i piecz sernik, dokładnie 90 minut, po czym otwórz drzwiczki i zostaw ciasto, do całkowitego ostygnięcie.
Dziury
  • Włóż truskawki do rondla, wsyp cukier, wlej 50 ml wody.
  • Zagotuj i gotuj, przez chwilę, aż truskawki się lekko rozpadną.
  • Dodaj sok cytryny i użyj Agaru według instrukcji na opakowaniu.
  • Pozwól chwilę przestygnąć żelowi i wypełni nim dziury w serniku.
  • Schowaj sernik do lodówki, najlepiej na całą noc.
Góra
  • Wlej mleko do rondla, wrzuć połamaną czekoladę.
  • Laskę wanilii przekrój wzdłuż, wyskrob nasiona i wszystko dodaj do rondla.
  • Na średniej temperaturze rozpuść czekoladę, cały czas oczywiście mieszając, wyjmij laskę wanilii i polej górę sernika, pozwól polewie zastygnąć i zjadaj z mocnym espresso.

? Gotowe.

Smacznego

Współczesna technika i platformy społecznościowe pozwalają mi mieć tą przyjemność, aby zaprosić Was do miejsca w którym Nasza pasja ma prawdziwie wytworny smak. Zapraszam Was do świata, w którym każdy znajdzie coś dla siebie. Jest to miejsce, które inspiruje, pobudza wyobraźnię, gra na zmysłach, wspomina czas dzieciństwa i pozwala marzyć… To miejsce dla tego co postrzegamy jako sztukę, którą serwują zarówno amatorzy jak i profesjonaliści wszelkich kuchni. Zapraszam Was na przepyszna przygodę do której prowadzi link poniżej.

https://www.facebook.com/groups/752650905180228/?ref=share
sernik z truskawkami
sernik z biala czekolada i truskawkami

RafalCook

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak powstała Twoja ulubiona potrawa❓ Czy wiesz, skąd pochodzi sushi, pierogi, czy spaghetti❓ Każda potrawa ma swoją historię, która sięga czasów sprzed wieków. Na moim kanale na YouTube i Blogu staram się odkrywać tajemnice ulubionych dań z różnych krajów.

Pierogi - jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej - mają swoje korzenie w Azji Środkowej. Początkowo były to małe kawałki ciasta, wypełnione mięsem lub warzywami, gotowane w wodzie. Z czasem pierogi zyskały na popularności w Europie Wschodniej, a dziś są uwielbiane na całym świecie.

Sushi - popularne danie kuchni japońskiej, powstało w VII wieku, kiedy to ryby były przechowywane w beczkach z ryżem, aby zachować ich świeżość. Z czasem ryż stał się stałym składnikiem sushi, a danie zyskało na popularności nie tylko w Japonii, ale na całym świecie.

Spaghetti - danie kuchni włoskiej, ma swoje korzenie w Chinach. W wiekach przed naszą erą Chińczycy jedli makaron z mąki pszennej, który był wytwarzany w specjalnych formach. W XIII wieku Marco Polo sprowadził makaron do Włoch, gdzie stał się popularnym daniem.

I wiele, wiele innych, które znajdziesz na stronie

Tak wiele potraw ma swoją historię, a odkrywanie jej może być fascynującym doświadczeniem. Warto poznać tło kulinarnych tradycji, które ukształtowały nasze ulubione dania.

A Ty mój drogi czytelniku - podglądaczu jakie potrawy uwielbiasz ❓Czy znasz ich historię❓ Podziel się swoimi ulubionymi daniami i ich historią w komentarzach.

Zapraszam.

Możesz również polubić…

Skomentuj

[instagram-feed]