11 października 2020

SERNIK SNICKERS



    Delikatny kremowy sernik z orzechami, polany słoną masą kajmakową i posypany orzeszkami ziemnymi, hmmm, bajeczny smak...😋😋.

Kolejny pyszny sernik do bogatej rodziny serników na blogu. Każdy ma w sobie "to coś". Dla wielbicieli serników nie lada gratka. Idealne połączenie smakowe. U nas zagości na pewno jeszcze nie raz. Inspiracją był przepis na insta, jednak przygotowałam go na własny sposób, na bazie naszego ulubionego sernika, z domowym kajmakiem. Nie wykorzystany kajmak można przechowywać w słoiku w lodówce. Do sernika użyłam tylko kilka łyżek.

Piekłam w ciemnej tortownicy, o śr.26cm


Składniki:

kruchy spód:

- 200g mąki orkiszowej typ450

- 100g masła (pokrojonego na mniejsze kawałki)

- 70g ksylitolu (lub cukru)

- 1 jajko


Z powyższych składników zagniatamy kruche ciasto (u mnie przy pomocy haka miksera).














Ciastem wyklejamy dokładnie spód tortownicy (wcześniej wyłożony papierem do pieczenia, boki przesmarowane masłem), nakłuwamy widelcem i odstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.




masa serowa:

- 1 kg sera (u mnie Juliko, b. gęsty)

- 6 jaj

- 100g miękkiego masła

- 150g ksylitolu lub cukru

- 1 budyń śmietankowy

- 6 łyżek rozdrobnionych orzechów ziemnych (ja wykorzystałam mieszankę słonych orzechów: ziemnych, migdałów, pekan...)

- kilka kropli aromatu śmietankowego (nie trzeba)

Miękkie masło ucieramy z ksylitolem (lub cukrem), partiami dodajemy ser i po jednym jajku, cały czas ucieramy. Wsypujemy proszek budyniowy, dodajemy aromat śmietankowy, rozdrobnione orzechy i dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na schłodzony spód. 





Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160*C i pieczemy ok. 85-90 minut na programie góra- dół, bez termoobiegu.

Upieczony sernik wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Ja okrawam delikatnie boki, by równo opadał (w piekarniku dość mocno wyrasta).



Po wystudzeniu wyjmujemy sernik z tortownicy (po dokładnym okrojeniu boków) i przekładamy na talerz.




Kajmak:

- 100g masła

- 200g mleka 3,2%

- 30ml wody

- 1/2 szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego

- duża szczypta soli

Dodatkowo:

- orzeszki ziemne do posypania


W rondelku umieszczamy cukier trzcinowy, dodajemy sól, wlewamy wodę, ok. 1/2 masła i całość podgrzewamy na niedużym palniku, delikatnie mieszając garnkiem. Gotujemy tak prawie do rozpuszczenia cukru.



W drugim naczyniu podgrzewamy mleko z resztą masła. Do rondelka wlewamy gorącą masę mleczno- maślaną. Delikatnie mieszamy (uwaga: mocno się burzy, na szczęście tylko chwilę).

Masę podgrzewamy na średnim palniku ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając. Masa musi być zdecydowanie gęściejsza niż na początku. 



Wystudzony sernik oblewamy częścią masy kajmakowej (resztę można wykorzystać do czegoś innego lub pożreć ze słoika... 😋 😂, jest przepyszna 😉)

Wierzch obsypać solonymi orzeszkami ziemnymi.






Smacznego 😋

2 komentarze: