Jaglanka z bananem i sosem z masła orzechowego

by - października 11, 2020


Pyszne i zdrowe śniadanie na jesień - jaglanka gotowana na mleku, z bananem i sosem z masła orzechowego. Sos jest aksamitny i idealny w proporcjach między słodyczą a kwasowością cytryny. Jeżeli wolicie mleko roślinne - kaszę jaglaną można ugotować na mleku np. kokosowym, dzięki temu będzie miała jeszcze ciekawszy smak. Z podanych składników uzyskamy 1 miseczkę jaglanki. 

Składniki:

  • 1/4 szklanki kaszy jaglanej,
  • 1 szklanka mleka (krowiego lub roślinnego),
  • 1 banan,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • kilka orzechów (dowolnych).

Sos z masła orzechowego: 

  • 1 łyżka masła orzechowego,
  • 2 łyżki syropu klonowego,
  • 1 łyżka soku z cytryny.

Kaszę jaglaną wsypać do garnka, dokładnie wypłukać zmieniając ciepłą wodę. Wylać wodę, wlać mleko, wymieszać i zagotować pod przykryciem. 
Ustawić garnek na najmniejszym palniku, zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem przez ok. 15-20 minut.
Banana obrać, pokroić na plasterki i skropić sokiem z cytryny. Składniki na sos z masła orzechowego dokładnie wymieszać w miseczce (najpierw wymieszać masło orzechowe z syropem, później dodać sok z cytryny). Jeżeli sos z masła orzechowego ma niejednorodną konsystencję, można przetrzeć go przez drobne sitko.
Ugotowaną kaszę jaglaną wyłożyć do miseczki, dodać banana, polać sosem z masła orzechowego i posypać posiekanymi orzechami (można je wcześniej uprażyć na suchej patelni).

Źródło: kwestiasmaku.com



  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarze