Daktylowe ciasto bez cukru w polewie „toffi”

Daktylowe ciasto bez cukru w polewie „toffi”

A może tak zrobić ciasto na niedzielę zdrowsze niż zwykle? Dziś mam dla Was słodziutkie i przy tym zdrowe ciasto na bazie mielonych migdałów i daktyli. Jeśli dodacie kremowy sos „toffi” i odrobinę mleczka kokosowego, to pokochacie ten deser bez białego cukru i  mąki.

Ciasto jest dość sycące i bardzo słodkie – biały cukier zastępują w nim daktyle – są to jednak nadal cukry proste 😉 Mają za to swoje zalety – są bogate w żelazo, potas, błonnik oraz antyoksydacyjne flawonoidy.

Ciasto możecie też zamrozić, nawet w kawałkach i wyjąć, gdy najdzie Was nieodparta ochota na coś słodkiego.

*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme

Wykonanie CIASTO

  1. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza.
  2. Naczynie do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj masłem lub olejem kokosowym.
  3. 250 g daktyli zalej 200 ml wrzątku i mocz je przez 10 minut.
  4. Po tym czasie przelej wodę z moczenia do blendera lub robota kuchennego wrzuć daktyle, dodaj masło, mielone migdały.
  5. Wsyp 1 i 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej, szczyptę soli, odrobinę cynamonu i mielonych goździków.
  6. Dodaj 3 jajka oraz mąkę kasztanową lub kokosową. Ewentualnie można użyć też innej mąki – jej ilość powinna być niewielka i trzeba ją określić na wyczucie – ciasto powinno mieć kremową konsystencję.
  7. Zmiksuj wszystko razem na gładki krem.
  8. Ciasto przelej do przygotowanego wcześniej naczynia.
  9. Wstaw do piekarnika na 35 minut. Następnie przykryj jego wierzch papierem do pieczenia (dzięki temu nie przypieczesz za bardzo wierzchu ciasta). Piecz przez kolejne 25 minut.
  10. Po wyjęciu z piekarnika ciasto lekko opadnie.
  11. Polej gorące ciasto podgrzanym sosem i polej odrobiną mleczka kokosowego dla jeszcze lepszego smaku 🙂

Składniki CIASTO

  • 250 g daktyli bez pestek
  • 200 g mielonych migdałów
  • 3 jajka
  • 50 g mąki kasztanowej lub 20 g mąki kokosowej – ewentualnie 2 łyżki mąki pszennej
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 i 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • opcjonalnie szczypta mielonych goździków

Wykonanie SOS

  1. Upewnij się, że w daktylach nie ma pestek. Jeśli masz takie z pestkami wyjmij je przed moczeniem.
  2. Zagotuj 300 ml wody. Zalej wrzątkiem 100 g daktyli i odstaw na 10 minut.
  3. Gdy będziesz odcedzać daktyle, zachowaj wodę z moczenia.
  4. Przełóż daktyle do blendera czy robota kuchennego, dodaj masło i miksuj do uzyskania gładkiego kremu. Dolewaj stopniowo wodę z moczenia daktyli i miksuj aż do momentu, gdy sos będzie aksamitnie gładki, chociaż mikro kawałki daktyli będą raczej wyczuwalne.
  5. Polewaj sosem ciasto tuż przez podaniem.
  6. Pozostałą ilość sosu trzymaj w zamkniętym pojemniku w lodówce.

Składniki SOS

  • 100 g daktyli bez pestek grubo pokrojonych
  • łyżka masła lub oleju kokosowego
  • opcjonalnie – odrobina mleczka kokosowego lub słodkiej śmietany do polania

 

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Tagi

Dodaj komentarz