zupa z dyni
Obiad Zupy

Zupa z dyni

Kuchnia : Polska | Czas przygotowania : 25 minut | Czas gotowania/pieczenia : godzina i 50 minut | Porcje : ok. 2 litry zupy

Zupa krem z dyni to przepyszna sezonowa zupa, którą najczęściej serwuję z uprażonymi pestkami dyni. Zamiast nich śmiało możecie dać tutaj uprażone ziarna słonecznika lub płatki migdałów. Mój przepis na zupę z dyni jest prosty w wykonaniu, więc poradzi sobie z nim nawet osoba początkująca w kuchni. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu!


Zupa z dyni

Październik to szczyt sezonu na dynię. Jeśli chodzi o dania z tym warzywem w roli głównej, to w naszym domu najczęściej pojawia się właśnie on – krem z dyni. Czasami zupa z dyni opiera się u mnie na słodkiej śmietance i wtedy dodatkowo daję sok z cytryny dla podkręcenia smaku, zaś innym razem dodaję gęstą kwaśną śmietanę 18 % i wtedy już sok z cytryny potrzebny nie jest. Kiedy chce jednak tę polską wersję zupy dyniowej przekształcić w coś bardziej orientalnego, to śmietankę zastępuję mleczkiem kokosowym, a dodatkowo do smaku dodaję szczyptę imbiru. Tak więc jak widzicie – jest to fajna zupka, którą można dowolnie modyfikować pod swoje gusta smakowe.

zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni – Składniki:

  • 1 dynia o wadze ok. 2 kg (waga przed obraniem i wydrążeniem) – po obraniu i wydrążeniu – ok. 1, 4 kg
  • 1,2 litra wody
  • ok. 800 g skrzydełek z kurczaka
  • 1 duża cebula – ok. 150 g
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 nieco większe marchewki – ok. 360 g
  • 1 mała pietruszka (korzeń) – ok. 40 g
  • sól i pieprz do smaku (dość sporo)
  • olej rzepakowy lub oliwa do smażenia
  • 250 ml śmietanki kremówki 30% lub gęsta kwaśna śmietana 18% (kilka łyżek do smaku)
  • 3-4 łyżki soku z cytryny (jeśli użyjecie kwaśnej śmietany, to sok z cytryny należy pominąć)
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • szczypta chilli i imbiru (opcjonalnie do smaku, ja pomijam)
  • duża garść pestek dyni

zupa z dyni przepis

Przepis na zupę z dyni:

  1. Do dużego garnka wrzucić skrzydełka z kurczaka. Wlać 1,2 litra zimnej wody, dodać 2 liście laurowe oraz 3 ziarna ziela angielskiego. Przykryć garnek pokrywką i gotować wywar na małym ogniu przez około 60 minut. Wedle uznania można do wykonania zupy dyniowej użyć gotowego bulionu warzywnego lub odcedzonego rosołu. Po tym czasie wyciągnąć mięso i przyprawy z wywaru.
  2. Podczas gotowania wywaru przygotować pozostałe składniki. Marchew i pietruszkę obrać, a następnie pokroić w półplasterki.
  3. Cebulę obrać z łupiny, drobno pokroić.
  4. Czosnek również obrać i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
  5. Dynię obrać (jeśli jednak będziecie używać odmiany Hokkaido o miękkiej skórce, to nie musicie jej obierać), pokroić na 4 części i z każdej części wydrążyć włókna oraz pestki. Sam miąższ (u mnie 1,4 kg) pokroić w kostkę.
  6. Na bardzo dużej patelni rozgrzać olej lub oliwę, wrzucić posiekaną cebulę i smażyć do czasu aż się lekko zeszkli. Kolejno dodać czosnek i smażyć przez pół minuty. Następnie na patelnię wrzucić wszystkie warzywa (tj. marchewkę, pietruszkę oraz dynię), doprawić całość solą, pieprzem oraz kurkumą, przemieszać. Smażyć przez ok. 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając, by warzywa się nie przypaliły. W tym czasie powinny one delikatnie zmięknąć.
  7. Następnie usmażone warzywa przerzucić do garnka z wywarem. Patelnię ‘podlać’ odrobiną wody i całość wlać do garnka z warzywami.
  8. Gotować zupę przez ok. 30 minut (w tym czasie warzywa powinny stać się bardzo miękkie). Kolejno zestawić zupę z ognia i zmiksować ją za pomocą blendera (żyrafy) na jednolitą masę. Dodać śmietankę kremówkę oraz sok z cytryny i wymieszać. Opcjonalnie zamiast słodkiej śmietanki i cytryny można dać wedle uznania gęstą kwaśną śmietanę do smaku.
  9. Zupa wychodzi bardzo gęsta, więc jeśli wolicie bardziej rzadkie zupy krem, to spokojnie można dolać więcej bulionu lub wody.
  10. Na koniec można jeszcze doprawić do smaku zupę solą i pieprzem (opcjonalnie można również dodać odrobinę imbiru lub świeżo zmielonych płatków chilli, jeśli lubi się pikantne potrawy).
  11. Na suchej patelni uprażyć pestki dyni.
  12. Zupę przelać do miseczek, ozdobić śmietaną i pestkami dyni. Smacznego!


zupa dyniowa
krem z dyni
Poniżej zupa z dyni na gęsto z dodatkiem gęstej kwaśnej śmietany:
zupa krem z dyni

4.5 / 5 ( 12 głosów )

4 thoughts on “Zupa z dyni”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here