Możesz nie mieć nic… Ale jeśli masz pasje… to tak jak byś miał wszystko…

5 składników / 5 ingredients Bez mięsa / Without meat Chiny / China Low carb - high protein - fit Obiad /Dinner Śniadanie/Breakfast

Smażone jajka po Chińsku Faceta w Kuchni

Smażone jajka w pomidorach to najpopularniejsze danie w Chinach, proste, smaczne i pożywne. Już małe dzieci, ucząc się gotować, zaczynają od tego dania. Choć kuchnia chińska jest jednolita i przepisy są raczej takie same, to jednak mogą się różnić od siebie w zależności od regionu, w jednych są orzeszki ziemne w innych na przykład chili. Jednak jedna potrawa w całych Chinach jest taka sama, składa się praktycznie z trzech składników, jajek, pomidorów i szczypiorku.Różnica może polegać tylko no konsystencji, czy bardziej odparujemy podczas gotowania sok z pomidorów. Smażone jajka można podawać z ryżem, makaron lub kluseczkami.Zapraszam na chińskie jajka w pomidorach.

  • ? – 2 duże 4 mniejsze
  • ⏰ – 15 minut
  • ?? – Chiny

Składniki

  • ✅ 8 pomidorów bez skórki pokrojone w ćwiartki
  • ✅ 4 łodygi szczypiorku pokrojone w kawałki
  • ✅ 8 jajek
  • ✅ 1 łyżeczki soli
  • ✅ 1 łyżeczka białego pieprzu
  • ✅ 1 łyżka oleju sezamowego
  • ✅ 1 łyżka wina Shaoxing lub wina sherry
  • ✅ 3 łyżki oleju roślinnego
  • ✅ 2 łyżeczki cukru

?️ Przygotowanie

  • ?️ Jajka wymieszaj z solą, pieprzem, olejem sezamowym i winem.
  • ?️ Rozgrzej mocno Woka, wlej dwie łyżki oliwy i wlej jajka, często mieszając, smaż je, aż się zetną, następnie przełóż je na talerzyk.
  • ?️ Wlej łyżkę oliwy, wrzuć pomidory i szczypiorek i często mieszając, smaż je przez ok. 10 minut, dodaj cukier, dopraw solą i dodaj jajka.
  • ?️ Wymieszaj, grzej ok. 2 minut i podawaj na przykład z ryżem.
  • ? Gotowe.

Smacznego

Współczesna technika i platformy społecznościowe pozwalają mi mieć tą przyjemność, aby zaprosić Was do miejsca w którym Nasza pasja ma prawdziwie wytworny smak. Zapraszam Was do świata, w którym każdy znajdzie coś dla siebie. Jest to miejsce, które inspiruje, pobudza wyobraźnię, gra na zmysłach, wspomina czas dzieciństwa i pozwala marzyć… To miejsce dla tego co postrzegamy jako sztukę, którą serwują zarówno amatorzy jak i profesjonaliści wszelkich kuchni. Zapraszam Was na przepyszna przygodę do której prowadzi link poniżej.

https://www.facebook.com/groups/752650905180228/?ref=share

Zapraszam ponownie.

RafalCook

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak powstała Twoja ulubiona potrawa❓ Czy wiesz, skąd pochodzi sushi, pierogi, czy spaghetti❓ Każda potrawa ma swoją historię, która sięga czasów sprzed wieków. Na moim kanale na YouTube i Blogu staram się odkrywać tajemnice ulubionych dań z różnych krajów.

Pierogi - jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej - mają swoje korzenie w Azji Środkowej. Początkowo były to małe kawałki ciasta, wypełnione mięsem lub warzywami, gotowane w wodzie. Z czasem pierogi zyskały na popularności w Europie Wschodniej, a dziś są uwielbiane na całym świecie.

Sushi - popularne danie kuchni japońskiej, powstało w VII wieku, kiedy to ryby były przechowywane w beczkach z ryżem, aby zachować ich świeżość. Z czasem ryż stał się stałym składnikiem sushi, a danie zyskało na popularności nie tylko w Japonii, ale na całym świecie.

Spaghetti - danie kuchni włoskiej, ma swoje korzenie w Chinach. W wiekach przed naszą erą Chińczycy jedli makaron z mąki pszennej, który był wytwarzany w specjalnych formach. W XIII wieku Marco Polo sprowadził makaron do Włoch, gdzie stał się popularnym daniem.

I wiele, wiele innych, które znajdziesz na stronie

Tak wiele potraw ma swoją historię, a odkrywanie jej może być fascynującym doświadczeniem. Warto poznać tło kulinarnych tradycji, które ukształtowały nasze ulubione dania.

A Ty mój drogi czytelniku - podglądaczu jakie potrawy uwielbiasz ❓Czy znasz ich historię❓ Podziel się swoimi ulubionymi daniami i ich historią w komentarzach.

Zapraszam.

Możesz również polubić…

2 komentarze

  1. Agata Olechno :

    Danie pierwsza klasa ?

Skomentuj

[instagram-feed]