Możesz nie mieć nic… Ale jeśli masz pasje… to tak jak byś miał wszystko…

Deser/Dessert Polska / Poland

Sernik prawie Fit z orzechami Pecan Faceta w Kuchni

Czy wiesz, że orzeszki pekan są jedynymi orzechami drzewnymi pochodzącymi z Ameryki Północnej. Pochodzenie orzechów można znaleźć już w XVI wieku i zostało nazwane przez rdzennych Amerykanów. Słowo pecan pochodzi od słowa „pacane” plemienia Algonquin, które oznacza „orzechy wymagające kamienia do zgryzienia”. Rdzenni Amerykanie jako pierwsi uprawiali i wykorzystywali dzikie orzechy pekan i ich drzewa, dlatego, że były łatwiejsze do wyłuskania niż inne północnoamerykańskie gatunki orzechów. Używali nawet orzechów pekan do przygotowania sfermentowanego napoju o nazwie „Powcohicora”. Pysznie, muszę coś mieć w sobie z plemienia Algonquin. Zapraszam na sernik prawie Fit z orzechami Pecan.

  • ? – 6-8
  • ⏰ – 24 godziny
  • ?? – Polska

Składniki

  • ? Spód
  • ✅ Puszka czerwonej fasoli
  • ✅ 1-2 banany
  • ✅ 7-9 łyżek kakao
  • ✅ 3 jajka
  • ✅ 3-5 łyżek oleju kokosowego
  • ✅ 7-9 łyżek ksylolit
  • ? Środek
  • ✅ 1 kg twargu dobrze zmielonego
  • ✅ 3 jajka
  • ✅ 200 ml kwaśnej odtłuszczonej śmietany
  • ✅ 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ✅ 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ✅ Ksylolit do smaku
  • ? Góra
  • ✅ 300 g orzechów Pecan
  • ✅ 200 suszonych daktyli
  • ✅ 50 ml melasy z daktyli
  • ✅ 50 g masła orzechowego bez cukru

?️ Przygotowanie jest zdecydowanie krótsze, poprostu potrzebny jest czas, aby wszystko ładnie spasować

  • ?️ Spód trzeba przygotować kilka godzin wcześniej, ponieważ braunie musi mieć czas by lekko podeschnąć ?
  • ?️ Odlej fasolę z płynów i dobrze wypukaj pod wodą, dodaj resztę składników i bardzo dobrze zmiksuj, na jednolitą masę, by nie było grudek fasoli.
  • ?️ Formę z odpinanymi bokami, lekko wysmaruj olejem kokosowym i nałóż masę z fasoli, dobrze rozprowadź i piecz ok. 30 – 40 w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  • ?️ Następnie pozwól, by spód dość dobrze podsechł, by można było nałożyć masę z sera.
  • ?️ Masa serowa jest prosta w przygotowaniu, należy wszystkie składniki dokładnie wymieszać ze sobą, nałóż na spód z fasoli i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni dokładnie 90 minut.
  • ?️ Po czym, zostaw sernik w piekarniku z otwartymi drzwiczkami, aż całkowicie ostygnie.
  • ?️ Karmel z orzechami Pecan, zacznij od namoczenia we wrzątku daktyli.
  • ?️ Następnie włóż daktyle do blendera, pozostaw płyn, dodaj masło orzechowe i melasę z daktyli i bardzo dobrze zblenduj w razie potrzeby użyj wody z daktyli.
  • ?️ Orzechy podpiecz lekko na patelni, kiedy będą gotowe, dodaj karmel i resztę wody z daktyli, grzej całość, aż płyny odparuje, a karmel oblepi orzechy.
  • ?️ Nałóż orzechowy karmel na górę sernika i pozwól im wystygnąć.
  • ? Gotowe.

Smacznego

Współczesna technika i platformy społecznościowe pozwalają mi mieć tą przyjemność, aby zaprosić Was do miejsca w którym Nasza pasja ma prawdziwie wytworny smak. Zapraszam Was do świata, w którym każdy znajdzie coś dla siebie. Jest to miejsce, które inspiruje, pobudza wyobraźnię, gra na zmysłach, wspomina czas dzieciństwa i pozwala marzyć… To miejsce dla tego co postrzegamy jako sztukę, którą serwują zarówno amatorzy jak i profesjonaliści wszelkich kuchni. Zapraszam Was na przepyszna przygodę do której prowadzi link poniżej.

https://www.facebook.com/groups/752650905180228/?ref=share

Zapraszam ponownie.

RafalCook

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak powstała Twoja ulubiona potrawa❓ Czy wiesz, skąd pochodzi sushi, pierogi, czy spaghetti❓ Każda potrawa ma swoją historię, która sięga czasów sprzed wieków. Na moim kanale na YouTube i Blogu staram się odkrywać tajemnice ulubionych dań z różnych krajów.

Pierogi - jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej - mają swoje korzenie w Azji Środkowej. Początkowo były to małe kawałki ciasta, wypełnione mięsem lub warzywami, gotowane w wodzie. Z czasem pierogi zyskały na popularności w Europie Wschodniej, a dziś są uwielbiane na całym świecie.

Sushi - popularne danie kuchni japońskiej, powstało w VII wieku, kiedy to ryby były przechowywane w beczkach z ryżem, aby zachować ich świeżość. Z czasem ryż stał się stałym składnikiem sushi, a danie zyskało na popularności nie tylko w Japonii, ale na całym świecie.

Spaghetti - danie kuchni włoskiej, ma swoje korzenie w Chinach. W wiekach przed naszą erą Chińczycy jedli makaron z mąki pszennej, który był wytwarzany w specjalnych formach. W XIII wieku Marco Polo sprowadził makaron do Włoch, gdzie stał się popularnym daniem.

I wiele, wiele innych, które znajdziesz na stronie

Tak wiele potraw ma swoją historię, a odkrywanie jej może być fascynującym doświadczeniem. Warto poznać tło kulinarnych tradycji, które ukształtowały nasze ulubione dania.

A Ty mój drogi czytelniku - podglądaczu jakie potrawy uwielbiasz ❓Czy znasz ich historię❓ Podziel się swoimi ulubionymi daniami i ich historią w komentarzach.

Zapraszam.

Możesz również polubić…

Skomentuj

[instagram-feed]