Domowy syrop na odporność i przeziębienie

Domowy syrop na odporność i przeziębienie
Domowy syrop na odporność i przeziębienie

Domowy syrop na odporność i przeziębienie idealnie sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym, kiedy o infekcję nietrudno. Przygotowany z naturalnych składników, w połączeniu ze zdrową dietą i ruchem, znacznie zmniejsza ryzyko choroby.

Czosnek jest jedną z najsilniejszych roślin o właściwościach leczniczych. Działa odkażająco, antyoksydacyjnie, a także obniża podwyższony poziom cholesterolu we krwi. Dzięki lotnym związkom siarkowym i olejkom eterycznym, zapobiega infekcjom wirusowym układu oddechowego, a także je zwalcza. Miód lipowy ma działanie napotne, obniżające gorączkę, wykrztuśne i antyseptyczne – przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Cebula jest bogata w substancje bakteriobójcze i witaminę C. Natomiast cytryna jest bogatym źródłem nie tylko witaminy C, ale również beta-karotenu, witamin z grupy B, E, potasu, magnezu, sou i żelaza. Imbir ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i wykrztuśne, a kurkuma działa antybakteryjnie i rozkurczająco. Połączenie wszystkim tych składników sprawia, że mamy silny naturalny antybiotyk, który może nas wspomóc nie tylko w działaniu profilaktycznych, ale też w walce z grypą czy przeziębieniem.

Składniki na domowy syrop na odporność i przeziębienie:

    • 2 cebule
    • 5 ząbków czosnku
    • cytryna
    • 200 ml miodu lipowego
    • niewielki kawałek imbiru
    • niewielki kawałek kurkumy (albo łyżeczka kurkumy w proszku)

 

Przygotowanie

Cebulę i czosnek obieramy. Wszystkie składniki myjemy dokładnie, cytrynę szorujemy pod gorącą wodą. Cebulę przekrawamy na pół, następnie kroimy w piórka. Cytrynę kroimy w plastry. Czosnek, imbir i kurkumę kroimy w cienkie plasterki. W litrowym wyparzonym słoiku układamy warstwami po połowie: cebulę, cytrynę, czosnek, imbir i kurkumę. Składniki dociskamy łyżką i zalewamy połową miodu. Warstwy znów powtarzamy, dociskamy i zalewamy miodem. Słoik zakręcamy i odstawiamy na około 12 godzin w zacienione miejsce o temperaturze pokojowej. Po tym czasie słoik przechowujemy w lodówce.

Spożywamy po łyżce dziennie. Syropu przygotowanego z podanych wyżej składników wystarczy na około 10-12 dni.

Domowy syrop na odporność i przeziębienie
Domowy syrop na odporność i przeziębienie

Inny przepis na miksturę poprawiającą odporności wspomagającą w czasie przeziębienia: Złote mleko – napój na poprawę odporności, przeciwwirusowy i antybakteryjny

Print Friendly, PDF & Email