Sernik dyniowy na owsianym spodzie

1.7K

Jeśli szukacie pomysłu na oryginalne, jesienne ciasto w dodatku w zdrowszej wersji, no to mam coś dla Was. Oto pyszny sernik dyniowy na owsianym spodzie. Słodki za sprawą puree z dyni i dodatku stewii. Nie ma w nim rafinowanego cukru. Spód wykonałam na bazie suszonych moreli, kakao i płatków owsianych. Jak sami widzicie, fajne ciacho można zrobić także w takiej wersji, która nie zaszkodzi naszej sylwetce 🙂 Serdecznie polecam i zapraszam do przepisu. Ten serniczek pasuje idealnie do jesiennej kawy, czy herbaty 🙂 No i oczywiście kusi swym pięknym kolorem 🙂

sernik dyniowy na owsianym spodzie
sernik dyniowy na owsianym spodzie

Sernik dyniowy na owsianym spodzie – składniki (tortownica o średnicy 22cm; 12 porcji):

Spód:

  • spora garść suszonych moreli niesiarkowanych,
  • szklanka płatków owsianych górskich (tutaj przeczytasz o ich właściwościach),
  • szklanka otrębów owsianych,
  • łyżka kakao 100%,
  • 2 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego.

Ciasto:

  • 350g puree z dyni (tutaj przepis, jak je zrobić),
  • 1kg twarogu sernikowego,
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej,
  • 3 jajka,
  • szczypta sproszkowanej stewii (warto dodać jej najpierw mniej i wypróbować masę serową przed pieczeniem; ze stewią łatwo przesadzić, bo jest około 300 razy słodsza od cukru).

Sposób przygotowania

Spód:

Najpierw wrzucam morele do miski i zalewam je wrzątkiem, tak aby woda pokryła je w całości. Odstawiam na około godzinę, by zmiękły.
Po tym czasie dodaję do nich kakao oraz olej kokosowy i całość blenduję ręcznym blenderem na gładką masę.
Następnie dodaję także płatki i otręby owsiane i dokładnie wszystko mieszam.
Powinna powstać dość gęsta masa, którą wykładam tortownicę (zarówno spód, jak i boki). Ja robiłam to za pomocą łyżki.

sernik dyniowy na owsianym spodzie
sernik dyniowy na owsianym spodzie
Tak wygląda gotowy spód ciasta 🙂

Ciasto:

Najpierw wrzucam do miski puree z dyni oraz ser. Miksuję je razem na gładką masę za pomocą miksera.
Później dodaję jajka, skrobię ziemniaczaną oraz stewię i ponownie wszystko miksuję na gładką masę.
Przed wyłożeniem ciasta na owsiany spód, warto sprawdzić, czy odpowiada nam jego słodycz. W razie czego, na tym etapie można dosypać jeszcze szczyptę stewii.
Gotową masę przelewam do przygotowanego spodu.
Ciasto piekę w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół, przez około 90 minut. Na ostatnie 30 minut pieczenia przykrywam sernik folią aluminiową, aby wierzch się nie spiekł zbyt mocno 🙂
Jeśli użyjecie większej tortownicy, np. o średnicy 24 albo 26 cm, to pewnie sernik będzie piekł się krócej, myślę, że około 60 minut.

sernik dyniowy na owsianym spodzie
A tak wygląda zaraz po upieczeniu 🙂

Po upieczeniu, czekamy aż serniczek ostygnie. Przed podaniem warto schłodzić go w lodówce.

Ciasto świetnie smakuje posypane cynamonem.

Smacznego! 🙂

1 KAWAŁEK CIASTA, TO:
około 217kcal
Białko: 19,6g
Węglowodany: 19,4g
Tłuszcz: 7,7g
Błonnik pokarmowy: 1,8g
Ładunek glikemiczny: 9,7

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Join the Conversation

  1. Witam,
    czy stewię można zastąpić syropem klonowym? Ile wówczas go dać?

    1. Natalia Autor says:

      Myślę, że można, chociaż nigdy nie robilam wypiekow z syropem klonowym. Proszę dać najpierw łyzke, dwie i sprobowac mase serowa. Jesli bedzie za malo slodka, to dolac wiecej 🙂

  2. Czy zamiast stewii mogę dać drobno posiekane i wcześniej zalane wrztakiem suszone daktyle? I jeśli tak to w jakiej ilości? 🙂

    1. Natalia Autor says:

      Hmm, myślę, że posiekane daktyle mogą okazać się “zbyt ciężkie” jak na masę sernikową. Może około 2 łyżki soku z pomarańczy? Albo syrop daktylowy – 1 łyżka? Raczej tak bym spróbowała! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij