czwartek, 8 października 2020

Dynia pieczona z czosnkiem, oliwą i ziołami

Dynia pieczona jest pyszna. Bardzo mięciutka i ziołowa. Można posolić ją do smaku. Taka dynia może być dodatkiem do drugiego dania lub bazą do zupy czy past. Upieczona z czosnkiem będzie wyjątkowo aromatyczna. Przed podaniem czosnek i dynie obieramy z łupin. Warto upiec taką dynię. Smacznych inspiracji Wam życzę :)

 



Potrzebujemy:

połówka średniej dyni

kilka ząbków czosnku

2-3 łyżki oliwy z oliwek

bazylia suszona według uznania

rozmaryn suszony według uznania

tymianek suszony według uznania

 

Wykonanie pysznej pieczonej dyni z czosnkiem:

 

1. Dynię dokładnie myjemy i osuszamy, usuwamy pestki, kroimy w paski. 

2. Pokrojoną dynię układamy w formie do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, miedzy dynią układamy nieobrane ząbki czosnku, oprószamy ziołami i skrapiamy oliwą.

3. Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni do miękkości około 30 minut. Czas pieczenia zależy od tego jaki rodzaj mamy dyni i jak ona jest duża.

4. Tak upieczona dynia jest gotowa do podania. Przed podaniem można udekorować świeżymi gałązkami ziół.


Moje rady:

Porcja dla 4 osób.

Użyłam dyni hokkaido.

Przed podaniem upieczoną dynię i czosnek obieramy z łupin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz