Ziemniaki, cebula, jajka i tylko tyle! I aż tyle! Tortilla de patatas hiszpański grzeszny omlet nie potrzebuje nic więcej prócz pieszczot soli. Tortilla de patatas mimo miliona kalorii, jest niebiańsko pyszna i warta grzechu.

Zniewalające danie na grzeszną kolację.

ZAJRZYJ PO INNE PYSZNE PRZEPISY:
  CARPACCIO Z BURAKA Z HALLOUMI  
  TAGLIATELLE AL POMODORO CRUDO  
  SPAGHETTI Z KURKAMI I GROSZKIEM  
  SAŁATKA Z BOCZNIAKAMI I SEZAMOWYM DRESSINGIEM  
  PAD THAI Z KURCZAKIEM  
  SPAGHETTI Z CUKINII I MARCHEWKI Z KREWETKAMI  

TORTILLA DE PATATAS

TORTILLA DE PATATAS JEST:
– Warta grzechu
– Niebiańsko pyszna
– Prosty skład, skomplikowany smak
– Genialna na grzeszną kolację
– Uwielbiana i popularna w Hiszpani

TORTILLA DE PATATAS

ILOŚĆ PORCJI: 4
CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT

SKŁADNIKI:

– Ziemniaki – 5/6 sztuk
– Cebula biała – 1 sztuka
– Jajka wiejskie – 5 sztuk
– Sól do smaku
– Oliwa z oliwek – około 100 ml

Do podania:
– Szynka Prosciutto di parma – 4 plasterki
– Rukola – świeża garść
– Zielone oliwki
– Świeżo mielony pieprz

PRZEPIS:

1. Na patelnię wlej oliwę i nastaw by się rozgrzewała. Oliwa ma być gorąca ale nie za bardzo.

2. Ziemniaki obierz, umyj i osusz. Z pomocą mandoliny przygotuj z nich cienkie plasterki. Jeśli nie posiadasz mandoliny możesz użyć obieraczki do warzyw lub pokroić ziemniaki nożem.

3. Cebulę pokrój w pióra.

4. Kiedy oliwa jest już gotowa, dodaj ziemniaki i za chwilę cebulę, całość posól do smaku, przemieszaj i gotuj około 20 minut. Ziemniaki mają się gotować w oliwie nie smażyć!

5. Kiedy ziemniaki się gotują, wbij jajka do miski, posól do smaku i roztrzep, ubij trzepaczką.

6. Gotowe ziemniaki, przełóż na duże sito aby usunąć nadmiar oliwy. Z patelni zlej całą pozostałą oliwę. Patelnia powinna być tylko naoliwiona, już bez nadmiaru tłuszczu. Nastaw z powrotem patelnię na mały ogień.

7. Dodaj ziemniaki wraz z cebulą do jajek. Całość wymieszaj i przelej na patelnię. Przykryj tortillę przykrywką i smaż około 10 minut na małym ogniu. Tortilla ma się zarumienić a nie przypalić.

8. Po tym czasie tortillę obróć na drugą stronę. Aby obrócić tortillę użyj dużego talerza. Połóż go na patelni z tortillą, obróć patelnię do góry nogami przytrzymując talerz a następnie zsuń tortille z powrotem na patelnię. Smaż kolejne 10 minut na małym ogniu.

9. Jeśli używasz dodatków, pokrój tortille na ilość podawanych porcji. Dodaj dodatki i popieprz świeżo mielonym pieprzem.

Tortilla de patatas jest świetna jako dodatek do potraw, sama w sobie jako danie oraz idealna jako przekąska na zimno.

TORTILLA DE PATATAS

Czas przygotowania40 minuty
Czas gotowania40 minuty
Porcje: 4
Autor: Globus Kulinarny

SKŁADNIKI

  • Ziemniaki – 5/6 sztuk
  • Cebula biała – 1 sztuka
  • Jajka wiejskie – 5 sztuk
  • Sól do smaku
  • Oliwa z oliwek – około100 ml
  • Do podania:
  • Szynka Prosciutto di parma – 4 plasterki  
  • Rukola świeża  – garść
  • Zielone oliwki
  • Świeżo mielony pieprz

PRZEPIS

  • Na patelnię wlej oliwę i nastaw by się rozgrzewała. Oliwa ma być gorąca ale nie za bardzo.   
  • Ziemniaki obierz, umyj i osusz. Z pomocą mandoliny przygotuj z nich cienkie plasterki. Jeśli nie posiadasz mandoliny możesz użyć obieraczki do warzyw lub pokroić ziemniaki nożem.
  • Cebulę pokrój w pióra.
  • Kiedy oliwa jest już gotowa, dodaj ziemniaki i za chwilę cebulę, całość posól do smaku, przemieszaj i gotuj około 20 minut. Ziemniaki mają się gotować w oliwie nie smażyć!
  • Kiedy ziemniaki się gotują, wbij jajka do miski, posól do smaku i roztrzep, ubij trzepaczką.
  • Gotowe ziemniaki, przełóż na duże sito aby usunąć nadmiar oliwy. Z patelni zlej całą pozostałą oliwę. Patelnia powinna być tylko naoliwiona, już bez nadmiaru tłuszczu. Nastaw z powrotem patelnię na mały ogień.
  • Dodaj ziemniaki wraz z cebulą do jajek. Całość wymieszaj i przelej na patelnię. Przykryj tortillę przykrywką i smaż około 10 minut na małym ogniu. Tortilla ma się zarumienić a nie przypalić.
  • Po tym czasie tortillę obróć na drugą stronę. Aby obrócić tortillę użyj dużego talerza. Połóż go na patelni z tortillą, obróć patelnię do góry nogami przytrzymując talerz a następnie zsuń tortille z powrotem na patelnię. Smaż kolejne 10 minut na małym ogniu.
  • Jeśli używasz dodatków, pokrój tortille na ilość podawanych porcji. Dodaj dodatki i popieprz świeżo mielonym pieprzem.
TORTILLA DE PATATAS

SMACZNEGO!