Ariana | Blogger | X X X X
  • czwartek, 8 października 2020

    Eskalopki z indyka w sosie cytrynowym z kaszą bulgur


    Dziś coś dla wielbicieli zdrowych przepisów. Ten nie wymaga dodatkowych umiejętności, jest szybki w przygotowaniu i smakuje wakacjami w słonecznej Grecji.

    Przepis ten poznałam podczas warsztatów zorganizowanych przez Krajową Radę Drobiarstwa- Izbę Gospodarczą, w ramach kampanii promującej mięso indycze w Europie "Indyk z Europy - pod skrzydłami jakości”. Celem projektu jest zwiększenie wśród konsumentów świadomości  wartości odżywczych mięsa indyczego oraz wysokiej jakości produkcji rolno-spożywczej w Unii Europejskiej. Razem z innymi blogerami przetestowaliśmy przepisy na dania z indyka, pod czujnym okiem szefa kuchni Szymona Szlendaka.   


    To moje pierwsze warsztaty od czasów pandemii, och jak dobrze było wrócić do kuchni i wspólnie gotować, myślę, że wszyscy bardzo za tym tęskniliśmy. Podzieleni na dwuosobowe zespoły rozpoczęliśmy krojenie, smażenie gotowanie a po 30 minutach jedliśmy już pyszne aromatyczne dania z indykiem w roli głównej.
    Podczas warsztatów szef kuchni Szymon Szlendak zdradził nam kilka wskazówek jak przyrządzić mięso z indyka, aby było soczyste. I tak np. przepis na pierś z indyka, która robi się sama (a takie przepisy uwielbiamy :D) Do gotującego się wywaru warzywnego lub mięsnego wkładamy pokrojoną w plastry pierś. Od razu po włożeniu piersi wyłączamy gotujący się wywar. Wówczas mięso szybko się ścina i cały sok pozostaje w środku. Pozostawiamy mięso w wywarze do całkowitego wystygnięcia. Mięso będzie soczyste, tak przygotowane możemy pokroić np. na kanapki albo spałaszować z ulubionym sosem. Próbowaliście tak kiedyś?

    Dlaczego warto jeść indyka?

    Mięso z indyka ma niewątpliwie wiele zalet, jak na przykład fakt, że indyk ma niską zawartość tłuszczów nasyconych. Ograniczenie spożywania nasyconych kwasów tłuszczowych pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Mięso z indyka ma wysoką zawartość białka. A jak powszechnie wiadomo białko przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej oraz pomaga w jej utrzymywaniu. I co istotne dla nas domowych kucharzy mniej z nim zachodu. Mięso z indyka jest bardzo proste w przygotowaniu. Przyrządzisz je łatwo bez dużego nakładu pracy i czasu.

    Dotychczas w mojej kuchni indyk występował w nudnej wersji czyli pieczona w całości pierś (bez żadnych fajerwerków) ten przepis odmienił moje spojrzenie na indyka. Eskalopki wyszły soczyste, a cytrynowy lekki sos przypomina wakacje w Grecji.

    Poniżej przepis na danie z indykiem w roli głównej prosto z warsztatów, przetestowany i spałaszowany przez nas bardzo szybko (Ślinka cieknie)... zatem rondle w dłoń

    Eskalopki indycze w sosie cytrynowym z kaszą bulgur w stylu greckim
    Będziesz potrzebować:

    Składniki na 1 porcje

    • 180g fileta z indyka
    • 30g mąki pszennej
    • 1 cytryna skórka i sok
    • 80g kaszy bulgur
    • 20g marchwi
    • 20g selera naciowego
    • 20g cukinii
    • 20g cebuli czerwonej
    • 1 gwiazdka anyżu
    • 50g masła (po 25g do kaszy i eskalopek)
    • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    • Oliwa
    • Do gotowania ( wywar z szyi indyczej i włoszczyzny) ok. 400ml
    • Do smaku sól pieprz świeże zioła


    Etap I - Warzywa
    Warzywa do kaszy (cebulę, marchew, seler naciowy, cukinie) pokrój w drobną kostkę, a następnie wszystkie oprócz cukinii podsmaż na patelni z odrobiną oliwy. 
    Pod koniec smażenia dodaj 25g masła, surową kaszę oraz  dwukrotnie większą od kaszy ilość wywaru. Naczynie przykryj i pozostaw na najmniejszym ogniu do wchłonięcia płynu przez kaszę.

    Etap II - Indyk
    W międzyczasie pokrój fileta z indyka na cienkie plastry i lekko rozbij go tłuczkiem do mięsa. Przypraw mięso solą i pieprzem, następnie obtocz je w mące. Smaż mięso na mocno rozgrzanej patelni używając oliwy z wytłoczyn z oliwek. Gdy mięso będzie rumiane, dodaj sok i skórkę z cytryny, pozostałe 25g masła oraz odrobinę wywaru. Przypraw całość solą i pieprzem i świeżymi ziołami. Gotuj do czasu zgęstnienia sosu, a następnie wyłącz ogień, aby mięso wchłonęło aromaty.

    Etap III - Gotowe
    Gdy kasza będzie już miękka i wchłonie większość płynów, możesz dodać cukinie. Pamiętaj aby cukinia nie gotowała się zbyt długo i pozostała chrupiąca. Na sam koniec dopraw danie do smaku oraz dodaj posiekaną natkę pietruszki.
    Podawaj z tradycyjną sałatką grecką.
     
    Jeżeli szukacie więcej inspirujących, sprawdzonych przepisów z indykiem w roli głównej, wejdźcie na stronę projektu Turkey from Europe (tutaj) Smacznego!


     „Treść niniejszej kampanii promocyjnej odzwierciedla wyłącznie poglądy jej autora i podlega jego wyłącznej odpowiedzialności. Komisja Europejska nie ponosi odpowiedzialności za żadne ewentualne wykorzystanie zawartych w kampanii informacji.”