Placuszki dyniowe

2.3K

Placuszki dyniowe to kolejny z tych przepisów, który musi zagościć w Waszym menu tej jesieni 🙂 Są pyszne i bardzo sycące. Idealne dla maluchów. Oczywiście moja wersja placuszków jest bez dodatku cukru, a i tak są słodkie 🙂 To wszystko za sprawą naturalnej słodyczy dyni i dodanego banana. Serdecznie polecam Wam ten przepis 🙂

placuszki dyniowe

Placuszki dyniowe – składniki (na 30 sztuk):

  • 3/4 szklanki pulpy z dyni (tutaj o tym, jak ją przygotować),
  • 1/2 dojrzałego banana,
  • szklanka kefiru,
  • 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej (tutaj o tym, dlaczego warto ją stosować),
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 jajka,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia placuszków.

Placuszki dyniowe – sposób przygotowania

Najpierw wrzucam do miski pulpę z dyni, dodaję do niej banana, jajka oraz kefir i całość blenduję blenderem ręcznym na gładki mus.
Następnie dodaję suche składniki, czyli mąkę, cynamon i proszek do pieczenia.
Dokładnie mieszam rózgą aby składniki się połączyły. Powinno powstać dość gęste ciasto.

Później rozgrzewam patelnię wysmarowaną delikatnie olejem rzepakowym. Olej rozprowadzam równomiernie na całej powierzchni patelni za pomocą pędzelka.
Ciasto nakładam łyżką na rozgrzaną patelnię i smażę placuszki z obu stron do zarumienienia.

placuszki dyniowe

Gotowe placuszki wykładam na papierową serwetkę aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Placuszki smakują rewelacyjnie posypane cynamonem ale można zjeść je także np. z jogurtem naturalnym albo bez dodatków.

Smacznego! 🙂

JEDEN PLACUSZEK BEZ DODATKÓW, TO:
około 46 kcal
Białko: 1,8g
Węglowodany: 7,1g
Tłuszcz: 1,2g
Błonnik pokarmowy: 0,4g
Ładunek glikemiczny: 5,6

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Join the Conversation

  1. Czym mogę zastąpić mąkę orkiszowa aby placki byly bezglutenowe? Czy mąka owsiane np?

    1. Natalia Autor says:

      Mąka owsiana ma gluten. Proponuję jasną gryczaną 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij