środa, 7 października 2020

Bardzo grzybowe klopsiki w sosie kurkowym

Złote, sycące danie na Złotą Jesień!
Takie połączenia zawsze kojarzą mi się z jesiennymi wyprawami poza miasto, brodzeniem w żółknącej trawie, coraz głośniejszym szelestem liści i włosami tańczącymi na wietrze.
Nad głową szum i złoto, pod nogami szelest i złoto przeplatane to brązowym kapeluszem grzyba, to zieloną poduszeczką mchu, w powietrzu lekki zapach dymu, liści i mokrej ziemi.
A po długim, wietrznym spacerze przyjemnie zjeść coś ciepłego i sycącego, dlatego dziś posyłam Wam pomysł na październikowe klopsiki.
Mielone mięso z indyka z dodatkiem siekanych pieczarek staje się wyjątkowo soczyste i wyraziste w smaku.
Do tego aksamitny sos ze świeżmi kurkami na bazie śmietanki i odrobiny tartego parmezanu, który wspaniale podkreśla smak grzybów i lekko zagęszcza całość.
W tle aromat tymianku i moc pietruszki.
Takie leśne potrawki i sosy najbardziej lubię podawać z prażoną kaszą gryczaną, która swoim ziemisto-orzechowym smakiem idealnie wpasowuje się w jesienny klimat, dlatego i tym razem ułożyłam grzybowe klopsiki w gorącym gniazdku z kaszy ale Wy możecie podać ten wyśmienity sos z czym tylko chcecie! :)
Moc aromatów, przytulego smaku i ciepła na talerzu.
Pyszne, proste i bardzo sezonowe danie, które przyjemnie ogrzeje wnętrze i zadowoli podniebienie leśnych smakoszy.
A potem znów można się puścić w szeleszczącą, złotą jesień! :)























Bardzo grzybowe klopsiki w sosie kurkowym
Potrzebujesz:

Klopsiki

  • 300g mielonego mięsa z indyka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 100g pieczarek
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 szczypty mielonej słodkiej papryki
  • 2 łyżki oleju

Sos kurkowy

  • 1 mała cebula
  • 250g świeżych kurek
  • 2 łyżki oleju
  • 1/4 szklanki wody
  • 100ml śmietanki 30%
  • 20g parmezanu / grana padano lub innego twardego sera
  • 1/3 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Klopsiki
1. Cebulę, czosnek i pieczarki drobno posiekaj.
2. Posiekane warzywa i pieczarki wymieszaj bardzo dokładnie z mięsem i pozostałymi składnikami klopsików.
3. Formuj klopsiki wielkości orzecha włoskiego i schłodź w lodówce przez 20min.
4. Na patelni rozgrzej olej i smaż klopsiki na złoto z każdej strony.
5. Zdejmij klopsiki z patelni i odstaw na bok.

Sos kurkowy
1. Cebulę pokrój w drobne piórka i zeszklij na oleju na patelni po klopsikach.
2. Oczyszczone kurki porwij na mniejsze kawałki i dodaj do cebuli razem z tymiankiem i przesmażaj przez 4-5min.
3. Zalej całość wodą i śmitanką - zagotuj.
4. Do sosu dodaj parmezan starty na tarce o drobnych oczkach i gotuj przez 2min.
5. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
6. Do sosu włóż usmażone klopsiki, podgrzej razem całość i posyp posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!























Turkey mushroom meatballs in chanterelle sauce
Ingredients:

Meatballs

  • 300g minced turkey meat
  • 1 egg
  • 1 tablespoon of breadcrumbs
  • 1/2 small onion
  • 1 clove of garlic
  • 100g of mushrooms
  • 1/3 teaspoon of salt
  • 1/2 teaspoon of pepper
  • 2 pinches of ground sweet pepper
  • 2 tablespoons of oil

Chanterelle sauce

  • 1 small onion
  • 250g of fresh chanterelles
  • 2 tablespoons of oil
  • 1/4 cup of water
  • 100ml of cream 30%
  • 20g Parmesan / Grana Padano or other hard cheese
  • 1/3 teaspoon of dried thyme
  • 2 tablespoons of chopped parsley
  • salt and pepper to taste

Method:
Meatballs
1. Finely chop the onion, garlic and mushrooms.
2. Mix the chopped vegetables and mushrooms very thoroughly with the meat and the remaining meatball ingredients.
3. Form meatballs the size of a walnut and chill in the refrigerator for 20 minutes.
4. In a frying pan, heat the oil and fry the meatballs until golden on each side.
5. Remove the meatballs from the pan and set aside.

Chanterelle sauce
1. Cut the onion into small feathers and sauté in a pan after the meatballs.
2. Tear the cleaned chanterelles into smaller pieces and add to the onion with thyme and fry for 4-5 minutes.
3. Pour all water over it and boil it.
4. Add fine-mesh Parmesan cheese to the sauce and cook for 2 minutes.
5. Season with salt and pepper to taste.
6. Put the fried meatballs in the sauce, heat the whole thing together and sprinkle with chopped parsley.

Enjoy!








































W akcji: Jesienny comford food

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...