Ariana | Blogger | X X X X
  • środa, 7 października 2020

    Stek z kalafiora z sosem gorgonzola

    Ostatnio na moim IG zrobiłam ankietę stek z kalafiora czy stek z polędwicy, oczywiście stek z polędwicy wygrał tę nierówną walkę. Pewnie Ci, którzy głosowali za polędwicą nie próbowali steka z kalafiora. Steki z kalafiora są niezwykle szybkie w przygotowaniu, to pyszny sposób na wprowadzenie warzyw do codziennej diety.

    Będziesz potrzebować
    1. kalafior - 1 większy
    2. oliwa z oliwek - 3 łyżeczki
    3. miód - 1 lyżeczka
    4. czerwona papryka - 1 łyżeczka
    5. sól - szczypta
    6. pieprz - wg uznania
    7. zioła prowansalskie - 1 łyżeczka 
    8. parmezan/ pecorino - do posypania wg uznania
    Sos gorgonzola
    1. masło - 1 łyżeczka
    2. czosnek - 1 średni ząbek
    3. śmietana - 100 ml
    4. gorgonzola - 50 g
    5. sól - wg uznania 
    6. pieprz - wg uznania
    Etap O - sos  gorgonzola
    W rondelku rozpuść masło, dodaj drobno poiekany czosnek, chwilę podsmaż, następnie dodaj śmietanę oraz pokruszoną gorgonzole. Podgrzewaj  do całkowitego ozpuszczenia gorgonzoli. Pod koniec przypraw według uznania (sól,pieprz).

    Etap I - kalafior
    kalafior obierz z listków, przekrój na pół i dokładnie umyj. Zaczynając od środka wykrawaj steki (plastry 2-3 cm).

    Etap II - marynata
    W miseczce wymieszaj miód z oliwą, następnie dodaj paprykę, sól, pieprz, zioła prowansalskie.

    Etap III - pieczenie
    W brytfance ułóż kalafiorowe plastry. Plastry posmaruj dokładnie marynatą. Nasmarowane kalafiorwe steki wstaw do rozgrzanego piekarnika do 190 st C i piecz 25 minut.