Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Życzenia świąteczne

 Z okazji nadchodzących świąt Wielkanocnych składam wszystkim życzenia zdrowych :) radosnych świąt :) oraz mokrego dyngusa :)  życzy autorka bloga

Tort Kinder Beuno

 Kinder Beuno to jedne z najlepszych i najpopularniejszych batoników w Polsce. Wiele osób, w tym ja mam do nich słabość. Kruchy wafelek i pyszne nadzienie sprawiają, iż jak mam nieco gorszy dzień to od razu poprawia mi się humor. Ostatnio postanowiłam jednak nieco zmienić swoje upodobania i upiekłam pyszny tort Kinder Beuno, który swoim smakiem nawiązuje do znanych batoników. Jest to niestety tort czasochłonny, ale efekt tych prac zaskakuje w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Tort przekładany jest kremem budyniowym i powidłami. Wierzch i boki  natomiast pokryte są kremem czekoladowym. Ciasto zaskakuje. Tort zachwycił moją rodzinne. Doskonała propozycja na spotkania rodzinne. Polecam !

Składniki:

ciasto czekoladowe

230 g mąki pszennej

150 g cukru

30 g kakao

10 g proszku do pieczenia

5 jajek

krem budyniowy

500 ml mleka 3,2%

150 g masła

150 g cukru

60 g budyniu waniliowego

30 g mąki ziemniaczanej

3 żółtka

krem czekoladowy

500 ml mleka 3,2%

150 g masła

150 g cukru

60 g budyniu czekoladowego

30 g mąki ziemniaczanej

3 żółtka

dodatkowo

200 g powideł

50 g batonów

nasączenie

50 ml wody

30 ml likieru czekoladowego

Ciasto czekoladowe: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy partiami cukier. Miksujemy. Dodajemy żółtka. Miksujemy. Dodajemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Miksujemy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej i obsypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. Studzimy. Ciasto dzielimy na trzy części.

Krem budyniowy: 350 ml mleka wraz z cukrem zagotowujemy. W pozostałym mleku rozpuszczamy żółtka, mąkę i budyń waniliowy. Mieszankę dodajemy do gotującego się mleka. Gotujemy gęsty budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy partiami zimny budyń. Miksujemy.

Krem czekoladowy: 350 ml mleka wraz z cukrem zagotowujemy. W pozostałym mleku rozpuszczamy żółtka, mąkę i budyń czekoladowy. Mieszankę dodajemy do gotującego się mleka. Gotujemy gęsty budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy partiami zimny budyń. Miksujemy.

Nasączenie: Wodę i likier mieszamy.

Blaty ciasta nasączamy. Smarujemy powidłami. Blaty ciasta przekładamy kremem budyniowym. Boki i wierzch ciasta smarujemy kremem czekoladowym. Dekorujemy batonikami. Tort chłodzimy w lodówce przez dwie godziny.



Smacznego !

Komentarze

Popularne posty

Drukuj