środa, 7 października 2020

Leniwe kule - pierogi leniwe inaczej

Pomysł na urozmaicenie formy podania leniwych pierogów - twarogowe kule z owocami. Poniższe leniwe są bardzo miękkie i puszyste. Do ciasta dodałam surową kaszę manną, która spowodowała, że leniwe były bardzo delikatne w konsystencji. Jeżeli poniższe danie chcecie podać dzieciom poniżej 2 roku życia, to do ciasta ani wody nie wsypujcie soli.


Składniki na porcje dla 3-4 osób:
0,4 kg twarogu półtłustego
0,2 kg ugotowanych ziemniaków, np. z dnia poprzedniego
1/2 szklanki surowej kaszy manny 
2 jajka (m)
mąka pszenna do podsypania
ewentualnie szczypta soli

Twaróg i ziemniaki zmielić w maszynce na małych oczkach lub bardzo dokładnie rozgnieść widelcem. Do masy wbić jajka. Wsypać mąkę i szczyptę soli. Za pomocą dłoni wyrobić ciasto. Jeżeli będzie zbyt mocno kleić się do rąk to dosypać odrobinę mąki. Masę podzielić na 4 części. Z każdej części uformować wałek, który należy lekko spłaszczyć. Za pomocą noża wykroić ukośne kawałki, a następnie uformować kule. Do garnka wlać wodę, ewentualnie ją posolić. Gdy woda zacznie wrzeć to dodać kule. Gotować 2 minuty na małym ogniu (czas liczyć od momentu wypłynięcia). Ugotowane leniwe delikatnie wyjąć i przełożyć na talerz. Całość polać odrobiną masła, aby kule nie przykleiły się do siebie. Podawać z owocami lub bułką tartą podsmażoną na maśle. 

Przygotowywanie leniwych



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz