KRUCHE CIASTKA Z SERKIEM MASCARPONE

Pyszne, chrupiące, delikatne ciasteczka z dodatkiem serka mascarpone. Są bardzo szybkie w przygotowaniu, idealne do moczenia w kawie czy herbacie a nawet ciepłym mleku lub kakao. W sam raz do pochrupania w czasie przerwy szkolnej albo w pracy. Przyznam Wam tak po cichu, że ciasteczka uzależniają, kiedy sięgniesz po jednego to chcesz więcej i więcej ;)


Z podanych proporcji wyszło mi 25 ciastek wielkości okrągłych biszkoptów.
Składniki:
* 3 szklanki mąki pszennej
* 175 g masła
* 1 żółtko
* 150 g serka mascarpone
* 2/3 szklanki cukru pudru
* 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

Wykonanie:
Do miski dać masło, serek mascarpone, cukier puder i cukier waniliowy. Całość dobrze utrzeć mikserem tak, by masa stała się puszysta. Dodać żółtko, ponownie wymieszać. Na końcu wsypać mąkę, masę dobrze wyrobić najlepiej dłonią.
Z masy odrywać małe kawałki (ciut większe niż orzech włoski), uformować kulki, następnie każdą lekko spłaszczyć. Tak przygotowane ciastka ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180'C, piec ciastka około 15-17 minut (do zarumienienia).






2 komentarze:

  1. Pyszny pomysł na ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczne i dziecinnie proste to przygotowania ciasteczka. Może trochę za dużo cukru w przepisie, ale to każdy może sam sobie określić ile lubi.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)