Dynia pieczona z fetą i żurawiną

Dynia pieczona z fetą i żurawiną
7.9/10 - (13 votes)

Pieczona dynia zdecydowanie kojarzy mi się z jesienią.

Dodanie do niej fety i żurawiny okazało się bardzo dobrym pomysłem. Danie jest bardzo proste i można je szybko przygotować.

Dodatkowo zależnie od potrzeb można taką dynie jeść na ciepło albo na zimno jako sałatkę.

  • mała dynia hokkaido lub kawałek innej dyni ( ok. 1 kg )
  • 200 g sera feta
  • 4 łyżki oleju + do wysmarowania formy
  • 1 łyżka ocetu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • garść suszonej żurawiny

dynia pieczona z fetą i żurawiną

Dynie umyć, obrać i oczyścić z pestek i farfocli.

Przy dyni hokkaido pominąć obieranie.

Pokroić w kostkę i przełożyć do lekko wysmarowanego olejem naczynia do zapiekania. Wstawić do piekarnika i piec w 180°C przez 25 – 30 minut.

Olej wymieszać z octem i miodem.

Podpieczoną dynie skropić tak przygotowanym sosem, posypać pokruszoną fetą i żurawiną.

Ponownie wstawić do piekarnika na 15 minut.

dynia pieczona z fetą i żurawiną

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here