Kurczak curry

Kurczak curry

prosty przepis na kurczaka w sosie curry.

Kurczak curry to podstawowy przepis na szybkie i łatwe indyjskie curry - danie, które przygotujesz w niespełna pół godziny albo przyrządzisz w wolnowarze. Aksamity, aromatyczny sos  i delikatne mięso pasują zarwano do ugotowanego na sypko ryżu, jak i pszennego pieczywa (koniecznie zobacz przepis na indyjski chleb naan z patelni). 

Do kurczaka w sosie curry możesz dodać ulubione warzywa - pasują niemal wszystkie - papryka, bataty, dynia, zielona fasolka itd. Swój niesamowity smak potrawa zawdzięcza przyprawom i mleczku kokosowemu, które jest charakterystycznym składnikiem kuchni z południa Indii. W Kerali oprócz wymienionych w przepisie przypraw dodaje się także goździki, cynamon i kardamon oraz zielone papryczki chili. 

kurczak-curry

Kurczak curry

  • około 750 g  mięsa drobiowego bez kości np. pierś z kurczaka lub indyka
  • 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 2 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego lub słonecznikowego
  • sól i pierz do smaku

Czerwona pasta curry przepis

ale możesz zastąpić 2 łyżkami "sklepowej" czerwonej pasty curry, jest dostępna m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata

  • 1 średnia cebula biała lub czerwona
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 cm kawałek obranego ze skórki imbiru
  • 5 liści curry, ale możesz pominąć, jeśli nie masz
  • 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 
  • opcjonalnie 1 lub 2 czerwone papryczka chili świeże lub suszone
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka kolendry w proszku 
  • 2 łyżeczki oleju
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu, ale nie pomyl go z kminkiem
  • pół łyżeczki kurkumy w proszku 
  • pół łyżeczki przyprawy curry

Wszystkie składniki na czerwoną pastę curry zmiel w blenderze na gładką pastę

Kurczak curry przepis

1. Kurczaka umyj, pokrój na kawałki o wielkości "na jeden kęs", oprósz solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny i odstaw na około 10 minut.

2. Na głębokiej patelni rozgrzej olej. Dodaj zmieloną pastę curry i smaż na średnim ogniu około 3 minut. W razie potrzeby dodaj kilka łyżek mleczka kokosowego, aby przyprawy się nie przypaliły. To podsmażanie przypraw jest jedną z indyjskich technik gotowania i nosi nazwę tadka. Pisałam o tym w artykule Co to jest tadka indyjska.

3. Dodaj kawałki kurczaka i mleczko kokosowe i wymieszaj. 

4. Gotuj około 15 minut, aż mięso będzie miękkie.

5. Przed podaniem posyp posiekaną natką kolendry.

Kurczak curry z wolnowaru

Wszystkie indyjskie curry, ale też zupy i gulasze można przygotować w wolnowarach. Jeśli więc chcesz, aby po powrocie z pracy czekał na Ciebie pyszny obiad, przygotuj to curry w slow cookerze.

kurczak-curry

1. Kurczaka umyj, pokrój na kawałki o wielkości "na jeden kęs", oprósz solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny i przełóż do wolnowaru.

2. Na głębokiej patelni rozgrzej olej. Dodaj zmieloną pastę curry i smaż na średnim ogniu przez około 3 minuty. W razie potrzeby dodaj kilka łyżek mleczka kokosowego, aby przyprawy się nie przypaliły.

3. Przełóż pastę do wolnowaru, dodaj mleczko kokosowe i wymieszaj.

3. Ustaw czas wolnowarzenia - dotyczy wolnowaru Crock-Pot. Proporcje z tego przepisu bez problemu mieszczą się w modelu o pojemności 2,4 litra i wystarczą na obiad dla 4-6 osób

  • opcja low - około 5-6 godzin
  • opcja high - około 4-5 godzin

kurczak-curry

Kurczak curry.

Komentarze

  1. Bardzo lubię curry. A TWoje wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kusi mnie bardzo. I mówisz, ze jak wstawię przed wyjściem do pracy, to jak wrócę będzie gotowe? Marzenie mieć po powrocie obiad ciepły i od razu jeść☺️

    OdpowiedzUsuń
  3. Prosty przepis i nawet wszystkie składniki mam w domu. Dziękuje

    OdpowiedzUsuń
  4. Wolnowar do takiego dania super sprawa, nie za bardzo gustuję w curry, ale to kwestia przyzwyczajenia. Trudno mi też dodawać mleczko kokosowe do dań słonych, bo gdzież dzieciństwa zakodowany mam kokos jako cos słodkiego. Wiem, że to nieuprawnione, a nawet głupie, ale trudno mi to zmienić.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jutro ten kurczak curry będzie u mnie. Mniammmmm

    OdpowiedzUsuń
  6. Marek uwielbia curry i pewnie by poleciał na to danie, jak w dym.
    Ale ja sobie dam rade i zrobię.
    Prosto, zdrowo. Nie mam wolnowara, ale to nic.
    Dam sobie radę :-)
    Pozdrawiam.
    Irena-Hooltaye w podróży

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam curry, sama nie wiem czemu tak rzadko robię :D Wolnowar fajna sprawa, bardzo przydatny sprzęt :)
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię curry i najlepsze danie jakie do tej pory jadłam właśnie z curry bylo spaghetti w sosie curry z krewetkami... niebo w gębie :)
    Twoje danie wyglada oblednie a zdjęcia chyba jeszcze bardziej :) super...

    OdpowiedzUsuń
  9. I to są moje smaki, pyszne danie i mega apetyczne zdjęcia :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zapraszam tego kurczaka do mnie do domu. Uwielbiam takie smaki. Oprócz walorów smakowych danie może pochwalić się prozdrowotnymi właściwościami! Obłędne fotografie potęgują chęć wgryzienia się w to wszystko!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wstrzeliłaś mi się z tym przepisem, bo akurat szukam czerwonej pasty ;) Czy Ty jesteś jasnowidzem???
    Wszystko mam, jutro gotuję!

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo często curry gości w moim domu właśnie w okresie jesienno-zimowym. Mieszkam w UK a curry tutaj to. Już niemal danie narodowe, nic dziwnego odkąd mieszkańcy Indii pierwszy raz przybyli na wyspy brytyjskie to szybko przywieźli ze sobą swoją kuchnię. Kuchnia indyjska świetnie się tutaj przyjęła i pewnie dlatego, bo pięknie ogrzewa zziębnięte ciała w mokrym okresie angielskiej zimy. Piękne fotografie w Twoim poście, własnie zrobiłam się mega głodna.

    OdpowiedzUsuń
  13. Zamierzam go wypróbować w najbliższym czasie. Odkąd go u Ciebie zobaczyłam to kusi mnie☺️

    OdpowiedzUsuń
  14. Ojej, kolejne fajne danie z wolnowaru...
    Wygląda na to że muszę wziąć pod uwagę zakup tego cuda.
    Pyszności.
    Nie powinno się zaglądać na blog kulinarny na głodzie ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam kurczaka w takim wydaniu. Jest smaczny i aromatyczny. Zwykle podaje go z ryżem. Zawsze szybko znika z talerzy. Kuchnię indyjską poznałam niedawno, ale od razu zauroczyły mnie jej smaki. To zdecydowanie mój faworyt jeśli chodzi o dania. Cieszę się, że smakuje również mojej rodzinie, bo dzięki temu mogę testować nowe przepisy :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: