TATAR Z WĘDZONEJ MAKRELI

Mój tatar z wędzonej makreli skrywa wiele smaków, które w całości tworzą zgrany zespół. Tatar zawiera esencję kuchni azjatyckiej w postaci oleju sezamowego, zestu z limonki oraz sezamu samego w sobie. Pokusiłam się również o nieco sosu rybnego i wyszło bosko!

JESTEŚ FANEM OWOCÓW MORZA I LEKKICH DAŃ ZAJRZYJ PO INNE PYSZNE PRZEPISY:
 SPAGHETTI Z CUKINII I MARCHEWKI Z KREWETKAMI  
  KREWETKI Z MANGO I CHIPSAMI Z PARMEZANU  
  KOSTKA RUBIKA – MELON, ARBUZ I FETA Z MIĘT  
  SAŁATKA Z RZODKIEWKĄ I MOZZARELLĄ  
  FASOLKA Z CUKINIĄ NA RUKOLI Z HALLOUMI  
  CARPACCIO Z ARBUZA Z RZODKIEWKĄ I MIĘTĄ  
  STIR-FRY Z KREWETKAMI  
  STEKI Z KALAFIORA Z TZATZIKI Z RZODKWI  
  SAŁATKA Z BOBU Z SEREM HALLOUMI  
  BÓB KARMAZYNOWY Z BURRATĄ I MANGO  
  SAŁATKA Z MELONA I ARBUZA Z HALLOUMI  

TATAR Z WĘDZONEJ MAKRELI

TATAR Z WĘDZONEJ MAKRELI:
– Idealny na grzanki, do pieczywa
– Łatwy i szybki w przygotowaniu
– Genialnie dopasowany smakowo
– Podkręcony olejem sezamowym
– Obłędnie pyszny

TATAR Z WĘDZONEJ MAKRELI

ILOŚĆ PORCJI: 1 MISECZKA
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT

SKŁADNIKI:

– Makrela wędzona – 300g
– Dymka ze szczypiorkiem – 2 sztuki
– Cebula biała – mała
– Sezam biały prażony – 1 łyżka
– Zest z małej limonki
– Sok z limonki – 1 łyżka
– Olej sezamowy – 1 łyżka
– Sos rybny – 1 łyżka
– Pieprz czarny świeżo mielony

PRZEPIS:

1. Makrelę obierz ze skóry, szkielet i ości usuń. Poszatkuj drobno mięso i przełóż do miski.

2. Dymki pokrój w drobne krążki, cebulkę w drobną kostkę. Dodaj do miski z makrelą.

3. Przygotuj zest z całej limonki i dołóż do ryby, wciśnij również około łyżki soku z limonki.

4. Dodaj olej sezamowy, łyżkę sezamu oraz świeżo mielony pieprz i całość dobrze wymieszaj.

5. Serwuj, uprzednio wciśnięty do ringu kucharskiego. Jeśli robisz przystawkę użyj dwóch mniejszych ringów.

Mój tatar z wędzonej makreli skrywa wiele smaków, które w całości tworzą zgrany zespół.

Czas przygotowania15 minuty
Czas gotowania15 minuty
Porcje: 2
Autor: Globus Kulinarny

SKŁADNIKI

  • Makrela wędzona – 300g
  • Dymka ze szczypiorkiem – 2 sztuki  
  • Cebula biała - mała
  • Sezam biały prażony – 1 łyżka
  • Zest z małej limonki
  • Sok z limonki – 1 łyżka
  • Olej sezamowy – 1 łyżka
  • Sos rybny – 1 łyżka
  • Pieprz czarny świeżo mielony

PRZEPIS

  • Makrelę obierz ze skóry, szkielet i ości usuń. Poszatkuj drobno mięso i przełóż do miski.
  • Dymki pokrój w drobne krążki, cebulkę w drobną kostkę. Dodaj do miski z makrelą.  
  • Przygotuj zest z całej limonki i dołóż do ryby, wciśnij również około łyżki soku z limonki.  
  • Dodaj olej sezamowy, łyżkę sezamu oraz świeżo mielony pieprz i całość dobrze wymieszaj.  
  • Serwuj, uprzednio wciśnięty do ringu kucharskiego. Jeśli robisz przystawkę użyj dwóch mniejszych ringów, otrzymasz 2 porcje.
TATAR Z WĘDZONEJ MAKRELI

SMACZNEGO!