Tofurnik bananowy z masłem migdałowym i daktylowym musem czekoladowym

Lubicie tofurniki? Mimo, że nie jestem weganką to uwiebial wegańsko gotować i piec. Kocham tę kuchnię za jej kreatywność i przemycanie składników odżywczych nawet do słodyczy. Tofurnik ma konsystencję podobną do sernika, jest kremowy i delikatny, a przy tym pełen białka. Ja proponuję Wam dzisiaj tofurnik bananowy z masłem migdałowym i daktylowym musem czekoladowym.

Tofurnik bananowy z masłem migdałowym i daktylowym musem czekoladowym

Wegański „sernik” z tofu – czyli wartościowe wysokobiałkowe zdrowe ciasto bez cukru

Tofu to niezwykle wartościowe źródło białka – pamiętajmy tylko, aby wybierać je świadomie! Soja jest zwykle bardzo zmodyfikowana genetycznie i zanieczyszczona, ale jeżeli wybierzemy tofu ekologiczne (takowe jest dostępne np. w Lidlu) to możemy się nim zajadać na zdrowie.

Jeżeli nigdy nie jedliście tofurnika, a wydaje Wam się, że to nie ma prawa być dobre – spróbujcie, serio! O ile tofu samo w sobie rzeczywiście nie ma wiele smaku i jest mdłe to posiada za to cudowną konsystencję i odpowiednio przyprawione i przyrządzone może być naprawdę pyszne.

Tofu możecie wypróbować również na słono np. w tym curry.

Tofurnik bananowy z masłem migdałowym i daktylowym musem czekoladowym

Tofurnik bananowy z masłem migdałowym i daktylowym musem czekoladowym

Tortownica: 20 cm średnicy

Składniki na spód:

  • 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych lub zblendowanych płatków owsianych albo płatków jaglanych
  • 2 łyżki mąki migdałowej lub kokosowej (można zastąpić wiórkami kokosowymi lub zmielonymi migdałami albo posiekanymi orzechami)
  • 1 3/4 szklanki mleka roślinnego lub wody
  • 3 łyżli oleju kokosowego lub rzepakowego
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki syropu klonowego lub erytrolu (albo cukru)

Składniki na masę:

  • 360 g tofu naturalnego
  • sok z 1 cytryny
  • 3 bardzo dojrzałe banany
  • 4 kopiaste łyżki masła migdałowego (można zastąpić masłem orzechowym)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki jogurtu kokosowego lub mleka roślinnego
  • 1/2 szczypta soli

Składniki na daktylowy mus czekoladowy:

  • 3/4 szklanki suszonych daktyli
  • 2 łyżki mleka roślinnego
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • garśc ziaren granatu, mięta.

Przygotowanie:

  • Wykładamy spód tortownicy papierem do pieczenia, a boku smarujemy olejem. Składniki na spód mieszamy i wykładamy na spodzie, wsadzamy do lodówki.
  • Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni (góra-dół).
  • Wszystkie składniki na masę blendujemy. Wylewamy na spód i wstawiamy do piekarnika.
  • Pieczemy 30 minut w 200 stopni, po tym czasie zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut. Studzimy przy otwartych drzwiczkach w piekarniku, potem przekładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
  • Szykujemy polewę – odlewamy wodę z daktyli, blendujemy z mlekiem, kakao i solą. Wykładamy na mase i dekorujemy ziarnami granata i miętą.

Smacznego!

Jeżeli chcecie być na bieżąco z tym, co pojawia się na blogu gorąco zachęciam do śledzenia mnie na Instagramie i Facebooku!

Tofurnik bananowy z masłem migdałowym i daktylowym musem czekoladowym


4 thoughts on “Tofurnik bananowy z masłem migdałowym i daktylowym musem czekoladowym”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *