NAJPROSTSZE BUŁKI PSZENNE Z MAKIEM

Pyszne, puszyste, delikatne bułki pszenne z makiem. Wystarczy wymieszać składniki, uformować bułeczki i upiec. Prawda, że łatwe? Nie ma to jak ciepłe, domowe bułeczki na śniadanie, zapach podczas pieczenia unosi się w całym domu. O niebo lepsze niż te ze sklepu, przyznam, że od pewnego czasu dość często zabieram się za wypiekanie chleba czy bułek :)


Składniki na około 12 bułek:
* około 600 g mąki pszennej (użyłam mąki luksusowej typ 550 Młyny Szczepanki)
* 7 g suszonych drożdży
* 375 ml ciepłego mleka
* 1 płaska łyżeczka soli
* 1 płaska łyżeczka cukru
* 25 g roztopionego masła
* 1 jajko do posmarowania na wierzch
* mak do posypania na wierzch

Wykonanie:
Wszystkie składniki (oprócz jajka i maku) umieścić w misce. Ciasto dobrze wyrobić dłonią lub mikserem z odpowiednią końcówką do ciasta drożdżowego. Tak przygotowane ciasto zakryć ścierką i odstawić na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto (powinno podwoić swoją objętość) wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką. Podzielić na 12 części, uformować kule, następnie trzeba je lekko spłaszczyć. Każdą bułkę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zakryć ścierką i odstawić na 30 minut. W misce rozklepać jajko. Każdą bułkę posmarować z wierzchu jajkiem, posypać makiem. Piekarnik nagrzać do 190'C, piec bułki około 25 minut.











2 komentarze:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)