Placki z mąki kasztanowej to pomysł na pyszne śniadanie lub kolacje.
Znacie mąkę kasztanową? Na blogu znajdziecie przepis z jej użyciem na Ciastka z maki kasztanowej i Chleb z maki kasztanowej – zapraszam do wypróbowania! Dla mnie to kwintesencja jesieni!
Zapraszam Was też do innych jesiennych wpisów:
100 pomysłów na jesienny obiad
PRZEPIS NA PLACKI Z MĄKI KASZTANOWEJ
Składniki:
- 1 szklanka maki kasztanowej
- 1 szklanka mąki orkiszowej lub pszennej
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka przyprawy do pierników
- 1 dojrzały banan
- 1 jajko
- 1,5 szklanki maślanki
- 1 łyżka roztopionego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olej kokosowy do smażenia
Jak zrobić placki z mąki kasztanowej:
- Zaczynamy od obrania banana i rozgniecenia jego miąższu na papkę.
- Następnie do miski wsypujemy mąki, proszek do pieczenia, cukier, przyprawę do pierników, wanilię, mieszamy.
- Potem dodajemy roztopione masło, jajko, rozgniecionego banana, maślankę.
- Zaraz potem mieszamy wszystko na gładkie ciasto.
- Następnie rozgrzewamy patelnię z niewielka ilością oleju kokosowego.
- Potem łyżką nabieramy porcje ciasta i wylewamy na patelnię.
- Smażymy na złoto z obu stron.