Chleb słonecznikowy

Domowe pieczywo po prostu uwielbiam, ale niestety nie zawsze mam czas by go tak często przygotowywać jakbym chciała. Dzisiaj skusiłam się na taki przepis, może i Was zachęcę. 

Składniki:
- 340 g mąki pszennej
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 300 ml ciepłego mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżka miękkiego masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 5 łyżek ziaren słonecznika

Przygotowanie:
Na początku przygotowujemy rozczyn. Drożdże mieszamy z cukrem, mlekiem oraz 2 łyżkami mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. Resztę mąki mieszamy z masłem, solą oraz rozczynem. Ciasto wyrabiamy 15 minut a następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę (powinno podwoić swoją objętość). Po godzinie ciasto mieszamy z ziarnami słonecznika i formujemy bochenek. Przekładamy go na blachę i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Pieczemy go w 180 C przez około 1 godzinę. 




Komentarze