środa, 30 września 2020

Gotowana owsianka z karmelizowaną dynią i płatkami migdałowymi

Owsianka to najlepsze rozwiązanie na jesienne śniadanie. Owsianka jest bardzo sycąca i doda nam energii na cały dzień. Polecam podać ją z karmelizowaną dynią, a właśnie teraz jest na nią sezon. Kto lubi takie śniadania to bardzo polecam. Do tego płatki migdałowe i liski melisy do dekoracji, i mamy najlepsze śniadanie na świecie.

 




Potrzebujemy:

 

Na owsiankę:

1 szklanka mleka

5 łyżek płatków owsianych górskich

 

Na dynię:

kawałek dyni

1 łyżeczka masła 82 %

cukier lub miód prawdziwy do smaku

sok z cytryny według uznania

 

Dodatkowo:

łyżka płatków migdałowych

listki melisy do dekoracji

 

Wykonanie pysznej owsianki:

 

1. Dynia: Dynię obieramy, usuwamy pestki, myjemy i osuszamy. Kroimy w kostkę, przekładamy na patelnię lub do garnka, podlewamy odrobiną gorącej wody i dusimy do miękkości. Gdy dynia będzie prawie miękka odparowujemy nadmiar wody, a do dyni dodajemy masło, miód lub cukier do smaku przesmażamy kilka chwil, aż trochę się skarmelizuje, skrapiamy sokiem z cytryny według uznania.

2. W garnku zagotowujemy mleko, wsypujemy płatki owsiane i gotujemy kilka minut do zgęstnienia płatków. Jeżeli chcemy bardziej gęstą owsiankę to dodajemy więcej płatków. Owsiankę przekładamy do miseczki.

3. Na owsiankę nakładamy dynię, posypujemy płatkami migdałowymi i dekorujemy listkami melisy. Podajemy. Smacznego życzę.


Moje rady:

Porcja dla jednej osoby.

Jeżeli chcemy gęściejszą owsiankę to dosypujemy więcej płatków.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz