środa, 30 września 2020

Jabłka w cieście czekoladowym


Kto ma ochotę na jabłka w czekoladowym cieście? 😉🍏 Do tego przepisu polecam dodać kwaśne i twarde jabłka, które będą świetnie współgrać z lekko słodkim ciastem. Ciasto po usmażeniu jest miękkie, puszyste a jabłka - powinny lekko zmięknąć.


Składniki na 10-15 krążków:
2-3 średniej wielkości jabłka
olej do smażenia

ciasto
2 jajka
3 czubate łyżki mąki pszennej
120 g jogurtu naturalnego
1 łyżka gorzkiego kakao
1 łyżka kremu orzechowo-czekoladowego


Za pomocą trzepaczki wszystkie składniki na ciasto wymieszać ze sobą. Jabłka umyć, osuszyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w grube plasterki (1 jabłko pokroić na 5 kawałków). Przygotowane kawałki jabłek zanurzać z obu stron w cieście. Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju (powinien przykryć dno patelni). Jabłka smażyć na średnim ogniu, z obu stron, aż do zezłocenia ciasta. Jeżeli chcecie uzyskać dziurki (te pośrodku), to podczas smażenia należy delikatnie odsunąć nadmiar ciasta ze środka krążków, np. za pomocą łyżeczki. Usmażone kawałki jabłek przełożyć na ręcznik kuchenny, aby odsączyć z tłuszczu. Polecam podawać na ciepło. 

Przygotowywanie ciasta i obtaczanie jabłek

Smażenie krążków jabłkowych


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz