Puszyste domowe lody miętowe z czekoladą

Puszyste domowe lody miętowe z czekoladą

Uczciwie przyznajemy – trochę późno piszemy o domowych lodach. Ale nic to nie szkodzi. Lody można jeść przez cały rok. Zwłaszcza domowe i takie odświeżające jak poniżej prezentowane lody miętowe z czekoladą.

Wszyscy lubimy lody. Ale nie zawsze mamy ochotę na bardzo słodkie tradycyjne smaki lodów. Alternatywą może być prezentowany przepis. Niewielka ilość cukru łącznie z orzeźwiającym smakiem mięty w połączeniu z gorzką czekoladą sprawia, że przysmak ten nie będzie zbyt słodki. Orzeźwi nas doskonale przez cały rok.

Puszyste domowe lody miętowe z czekoladą

5.0 z 14 głosów
Autor: Paweł Clad Danie: Domowe lodyKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

5

min.
Mrożenie

5

godz. 
Kalorie

290

kcal

Szukasz orzeźwiającego smaku domowych lodów? Polecamy lody miętowe z gorzką czekoladą. Pyszne i nie przesłodzone. Doskonałe cały rok.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 400 ml mleka skondensowanego niesłodzonego

  • 2 duże garści liści mięty

  • 400 g śmietany kremówki 36% do ciast i deserów

  • 150 g cukru pudru

  • 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu miętowego (opcjonalnie) lub syrop Monin miętowy

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady lub inne kawałki czekolady


Sposób przygotowania:

  • Na początek umyjmy i osuszmy miętę. Następnie wrzućmy liście mięty do blendera, dodajmy schłodzone mleko skondensowane i miksujmy, aby powstała gładka, jednolita masa.
  • W drugim naczyniu ubijmy schłodzoną śmietanę kremówkę z cukrem pudrem na sztywno.
  • Zmniejszmy obroty miksera i stopniowo dodawajmy zmiksowane mleko z miętą. Dolejmy ekstrakt miętowy.
  • Przelejmy masę do pojemnika na lody, zamknijmy i wstawmy do zamrażarki.
  • Po 2-3 godzinach masa zgęstnieje – wtedy dodajmy do niej kawałki drobno pokruszonej gorzkiej czekolady, wymieszajmy i ponownie wstawmy do zamrażarki, najlepiej na całą noc.

Uwagi:

  • Dodatkowa porada – łącząc ubitą śmietanę kremówkę z mlekiem, warto dodać ekstrakt miętowy – wówczas lody zyskają bardziej miętowy zapach. Pamiętajmy o tym, że masa przy powolnym miksowaniu powinna mocno się spienić, aby dostało się do niej dużo powietrza i dzięki temu lody będą puszyste.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Jeden komentarz

  1. uwielbiam połączenie orzeźwiającej mięty i czekolady

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*