Gulasz grzybowy

Składniki:

700 g schabu

500 g grzybów leśnych, u mnie podgrzybki

500 g pomidorów

1 duża cebula

sól, pieprz

słodka i ostra papryka

papryka wędzona

rozmaryn

ocet balsamiczny, maggi

Przygotowanie:

Schab pokroić w paseczki, posypać przyprawami, skropić octem i maggi i odstawić do lodówki, najlepiej na cała noc. Grzyby oczyścić, pokroić i wrzuci na osolony wrzątek na 5 minut. Odcedzić. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na niewielkiej ilości oleju, dodać mięso i podsmażyć. Zalać wodą, najlepiej wrzątek i dusić około pół godziny. Pomidory obrać i pokroić w kostkę, dodać do mięsa i całość dusić następne pół godziny. Dodać grzyby i doprawić całość, gotować jeszcze 15 minut. Jeśli sos będzie zbyt rzadki można go zagęścić 1/2 łyżki mąki rozmieszanej w 1/2 szklanki wody. Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie kopytka. Smacznego 🙂

2 uwagi do wpisu “Gulasz grzybowy

Dodaj komentarz