Składniki
- 200 g mąka pszenna
- 100 g cukier
- 100 g masło
Opis
Pyszna i chrupiąca kruszonka do ciasta nazywana też w niektórych regionach „posypką” do ciasta. Podrzucam sprawdzony przepis, który mam od mojej Babci. Babcia zawsze misternie układa kruszonkowe rzędy białej i ciemnej posypki na cieście. Przygotowanie tej kruszonki zajmuje 5 minut. Możesz ją wykorzystać do posypania ciasta lub deseru z zapiekanych owoców. Jeśli posypiesz nią mus czekoladowy z tego przepisu otrzymasz wtedy deser jak na zdjęciu poniżej.
Jeżeli chcesz uzyskać kruszonkę w wersji czekoladowej do składników dodaj łyżkę gorzkiego kakao.
Kroki
1 Gotowe | Zimne masło pokrój w małe kawałki. Dodaj je do miski. Do masła dodaj cukier oraz mąkę. |
2 Gotowe | Wszystko rozgniataj palcami, aż do połączenia się składników i powstania drobnych grudek kruszonki. |
3 Gotowe 10 minut | Teraz kruszonkę pokrusz na przygotowane wcześniej ciasto i upiecz według przepisu. Jeżeli natomiast chcesz użyć tej kruszonki do posypania deseru, pokrusz ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz do zrumienienia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 10- 15 minut w zależności od wielkości grudek kruszonki. |
4 Gotowe | Smacznego! :) |