Kurkowa pasta śniadaniowa – pasta z kurek

Jak już dzieliłam się z Wami w poprzednim wpisie – UWIELBIAM kurki! Dlatego dzisiaj mam dla Was kolejny świetny przepis z ich wykorzystaniem. Lubicie kurki, a brak Wam pomysłu na to jak rozpocząć dzień? Koniecznie przygotujcie pastę z kurek i sprawcie, by takie królewskie śniadanie umiliło Wam poranek. Pasta jest błyskawiczna w przygotowaniu, więc polecam ją nawet tym, najbardziej zapracowanym 🙂
Przepis na ok. 4-6 porcji, całość ma ok. 356kcal, B: 9,9g, T: 21,4g, W: 38,3g.

Składniki:
– 300g kurek
– 1 cebula
– 1 por (zielona część)
– 2 łyżeczki masła
– 1 łyżka ricotty
– bułka tarta
– sól, pieprz, cukier
Opcjonalnie: ½ gałązki świeżego rozmarynu

Por drobno siekamy, oprószamy solą oraz cukrem, odstawiamy na 10-15 minut, odciskamy i ewentualnie płuczemy pod bieżącą wodą na sicie. Kurki płuczemy, większe sztuki kroimy. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na 1 łyżeczce masła, aż się zeszkli. Następnie dodajemy kurki i smażymy do czasu, aż puszczą sok i ponownie go wchłoną. Na koniec całość doprawiamy solą oraz pieprzem, studzimy i rozdrabniamy w malakserze. Zawartość przekładamy do miseczki, dodajemy por, ½ łyżeczki masła, ricottę mieszamy. Dosypujemy odrobinę bułki tartej, by wchłonęła ewentualny nadmiar wody i doprawiamy (teraz możemy dodać posiekane listki z ½ gałązki rozmarynu), mieszamy. Podajemy z pieczywem.
Smacznego!

Dodaj komentarz