29 września 2020

Burrito

 Pyszne danie, które zrobiłam na obiad. Dość szybko się go przygotowuje. Jest syte i bardzo nam posmakowało. Zdecydowanie do powtórzenia. 

Burrito można też przygotować bez dodatku ryżu.


Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 mała cebula
  • 400 g passaty pomidorowej
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 mała puszka czerwonej fasoli
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 100 g ryżu
  • słodka mielona papryka
  • ostra mielona papryka
  • pieprz cayenne
  • sól, pieprz
  • tarty żółty ser
  • 6 placków tortilli
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

1. Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie. Ugotowany pozostawić na sitku do odcedzenia.

2. Cebulę i czosnek posiekać, na patelni rozgrzać odrobinę oleju, najpierw wrzucić cebulę, a potem czosnek. Dorzucić mięso i całość dusić, aż mięso nie będzie surowe.

3. Wlać passatę, całość dusić, aż większość wody odparuje. Dodać przyprawy, pokrojoną w kostkę paprykę oraz odsączone z zalewy fasolkę i kukurydzę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodać ugotowany wcześniej ryż, wymieszać.

4. Placek tortilli posypać tartym żółtym serem, nałożyć farsz z patelni, zwinąć jak krokiety. Zarumienić z obu stron na suchej patelni lub podgrzać w piekarniku. 

5. Podawać solo lub z sałatką.

Smacznego!!!


1 komentarz:

  1. Świetny pomysł na obiad w innym stylu, burrito jest pyszne! Pozdrawiam! ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!