września 26, 2020

Pasta z twarogu na dwa sposoby

Robicie w domu pasty do kanapek?

 

Ja często przygotowuję je z twarogu półtłustego - są proste i szybkie w przygotowaniu, można przygotować je w wielu różnych wersjach, w zależności od tego, jakie smaki lubimy najbardziej.

Poza tym są też doskonałym źródłem białka i wapnia w naszej diecie.

A skoro już tak stawiam na to zdrowie, to tym razem do twarożku dodałam łososia, dzięki czemu wzbogaciłam swoją pastę o dawkę kwasów omega-3 😉

 

Czasem, aby przygotować dwie pasty nie trzeba robić dwóch totalnie różnych rzeczy. Czasem wystarczy po prostu odpowiednio dobrać dodatki - tak jak ja zrobiłam to ze swoim twarożkiem. 


Pasta z twarogu na dwa sposoby - przepis

Do przygotowania dwóch past będziesz potrzebować:

  • 300g twarogu półtłustego,
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 100g wędzonego łososia,
  • 2 łyżeczki chrzanu,
  • sok z połowy cytryny,
  • kilka gałązek koperku,
  • sól i pieprz do smaku.

 

1. Twaróg rozgnieć widelcem razem z jogurtem.

2. Wędzonego łososia drobno posiekaj i dodaj do twarogu razem z chrzanem i sokiem z cytryny, po czym dokładnie wymieszaj.

3. Dopraw do smaku solą i pieprzem i ponownie wymieszaj.

 

Tak przygotowaną pastę podziel na dwie miseczki.

W jednej jest już gotowa pasta z twarożku - możecie nakładać na kanapki!


 

Do pasty w drugiej miseczce dodajcie kilka gałązek posiekanego koperku - niby niewielki dodatek, ale konkretnie wpływa na smak. 

W ten sposób niewielkim nakładem pracy (w zasadzie niemal żadnym 😉) przygotujecie dwie pasty do kanapek.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger