Liczba gości w ciągu ostatniego roku

DOMOWY BARSZCZ CZERWONY

 

domowy barszcz czerwony
Domowy barszcz czerwony.

Jak ugotować dobry, domowy barszcz czerwony.

    Przepis na smaczny, zdrowy i łatwy do przygotowania barszcz czerwony z ziemniakami.

    Przepis na dobry, domowy barszcz czerwony z ziemniakami, mięsem, marchewką, pomidorami, kapustą i fasolą. W tym przepisie na barszcz dodałam fasolę 'perłówkę', ale możecie ją zastąpić inną ulubioną fasolą, a nawet fasolką szparagową. Dobry barszcz czerwony zwykle gotuje się powoli, przez dłuższy czas, co pozwala uzyskać delikatne i soczyste mięso, które wręcz rozpływa się w ustach. 

domowy barszcz czerwony
Domowy barszcz czerwony.

Przepis na pyszny, domowy barszcz czerwony.

     Ten pyszny, domowy barszcz z buraków z ziemniakami to idealny sposób na delektowanie się tym czerwonym i zdrowym warzywem. Barszcz czerwony możemy przygotować, tak naprawdę, na wiele sposobów. Może być zabielany śmietaną, na zasmażce, z mięsem lub bez mięsa i na bulionie warzywnym. 

Wspaniały przepis na domowy barszcz czerwony.

    Oto prosty, domowy przepis na domowy barszcz  z ziemniakami, który z pewnością Ci się spodoba :) Uwielbiam czytać opinie moich Czytelników, więc oceń przepis i daj mi znać w komentarzu jak Ci wyszedł :)

przepis na barszcz czerwony
Przepis  na barszcz czerwony.

Domowy barszcz czerwony z buraków z ziemniakami - składniki:

  • 300-400g mięsa wołowego z kością (ewentualnie wieprzowego)
  • około 1,5 litra wody
  • 1 marchewka, pokrojona w kostkę
  • 1 korzeń pietruszki, pokrojony w kostkę
  • kawałek selera 
  • 100g fasoli 'perłówki'
  • 150g kapusty włoskiej, grubo poszatkowana
  • 3 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 200g buraków czerwonych
  • 400g pomidorów krojonych bez skórki (1 puszka)
  • około 1/2 szklanki kwasu z buraków (do smaku)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanego koperku i natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • po kilka ziarenek ziela i pieprzu czarnego
  • listek laurowy
  • kilka listków lubczyku
  • 1/2 szklanki śmietany + łyżka mąki do zagęszczenia (ewentualnie)


Jak zrobić barszcz czerwony - przepis:

Krok 1.

  • Fasolę opłukać i namoczyć w przegotowanej wodzie na kilkanaście godzin - następnie w tej samej wodzie ugotować.
Krok 2.
  • Buraki umyć i upiec lub ugotować w skórkach, następnie obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn z większymi oczkami.
Krok 3.
  • Mięso z kością zalać wrzącą wodą, posolić i gotować powoli do miękkości - pod koniec gotowania włożyć pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, selera, poszatkowaną kapustę włoską, pokrojone ziemniaki, przyprawy - gotować przez około 15 minut.
  • Mięso z kością wyjąć, obrać z kości, pokroić na kawałki i z powrotem włożyć do wywaru.
  • Następnie dodać pomidory krojone bez skórki, ugotowaną fasolę, buraczki oraz czosnek roztarty z solą. Barszcz czerwony uzupełnić wrzątkiem do 2 litrów, doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i kwasem z buraków. Zagotować i zestawić z ognia. Do zupy wsypać posiekaną zieleninę. Barszcz czerwony można zabielić śmietaną rozmieszaną z 1 łyżką mąki.
Miłego gotowania!

czerwony barszcz
Czerwony barszcz.

barszcz czerwony z ziemniakami
Barszcz czerwony z ziemniakami.


     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger