KRUCHE Z BUDYNIEM I BRZOSKWINIAMI

Uwielbiam ten owocowy sezon!

Chcę, by trwał i trwał jak najdłużej!

Wielokrotnie mówiłam, że uwielbiam wszelkiego rodzaju brzoskwinie, nektarynki i morele.

Dziś właśnie z tymi owocami przygotowałam dla Was ciacho!

Kruchy, delikatny spód połączony z kremową śmietankową masą budyniową i soczystymi brzoskwiniami i morelami tworzy fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze!

Spróbujcie i Wy!

Gorąco polecam!

SKŁADNIKI:

(24×28 )

KRUCHE CIASTO:

* masło – 250 g

* jajko – 2 szt

* mąka pszenna – 3 szkl po 250 ml

* cukier puder – 1 szkl po 250 ml

* cukier z wanilią – 1 łyżka

* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

KREM BUDYNIOWY:

* mleko tłuste – 1 l

* budyń waniliowy = 80 g

* mąka ziemniaczana – 1 łyżka

* cukier – 4 łyżki

DODATKOWO:

* brzoskwinie i morele

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy masło, cukier puder, cukier z wanilią oraz jajka – szybko zagniatamy.

Możecie to zrobić oczywiście również w robocie – tak jak ja.

Zawijamy w folię, odstawiamy do mrożenia.

Po schłodzeniu 3/4 ciasta wylepiamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuwamy.

KREM BUDYNIOWY:

Budyń i mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w szklance mleka.

Resztę mleka gotujemy z cukrem, a następnie na gotujące wlewamy rozrobiony budyń.

Cały czas mieszając gotujemy, aż zgęstnieje.

Ciepły wykładamy na kruchy spód.

CAŁOŚĆ:

Na masie budyniowej układamy okrojone owoce, ścieramy zmrożoną resztę ciasta.

Pieczemy ok. 45 minut w 160C ( góra-dół ).

Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy!

Smacznego!

A jeśli szukacie innych ciast z brzoskwiniami, morelami i nektarynkami, to koniecznie zajrzyjcie na bloga!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress