Drożdżowe twisty à la pizza – pizza twists

Dziś mam dla Was świetny pomysł na imprezową przekąskę. Pamiętacie hot dogi w cieście drożdżowym – roll dogi? Oba przepisy łączy jedno ciasto drożdżowe, które jest niezwykle proste w wykonaniu i wychodzi ZAWSZE. Wykonując twisty możecie posłużyć się ulubionymi przyprawami i składnikami, tak jak podczas przyrządzania pizzy. Samo w sobie ciasto drożdżowe świetnie sprawdzi się nie tylko do twistów i roll dogów, ale również do mini pizzerek, czy pizzy. Także zapiszcie je sobie na później!

Składniki na 8-10 sztuk:
– 150g mąki pszennej
– 2 jajka
– 45ml mleka
– 30g masła, miękkiego
– 10g cukru
– 8g świeżych drożdży
– ¼ łyżeczki soli
– sezam do posypania
Dodatkowo:
– żółty ser
– koncentrat pomidorowy
– ulubione przyprawy, u mnie: czosnek, bazylia, oregano, papryka słodka i ostra
– sól

Mleko delikatnie podgrzewamy, łączymy z cukrem i 15g masła. Ciepłe, ale nie gorące łączymy z pokruszonymi drożdżami i 1 jajkiem, mieszamy. Całość przelewamy do miski lub misy robota kuchennego, dodajemy mąkę oraz sól i wyrabiamy ciasto używając dłoni lub haka do zagniatania ciasta przez 3 minuty. Dodajemy 15g masła i ponownie wyrabiamy przez 1-2 minuty. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Piekarnik rozgrzewamy na 250 stopni. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Na całej powierzchni ciasta rozsmarowujemy koncentrat, posypujemy ulubionymi przyprawami oraz solą, a na połowie sypiemy tarty ser. Następnie całość składamy wzdłuż dłuższego boku, lekko dociskamy i kroimy ostrym nożem na 8-10 pasków o szerokości 1,5-2cm. Każdy z pasków zawijamy dwukrotnie wzdłuż osi i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wszystkie smarujemy roztrzepanym jajkiem za pomocą silikonowego pędzelka i posypujemy sezamem. Pieczemy 9-10 minut.
Smacznego!

Na Thermomix (Hot dogi kibica):
1. Do naczynia miksującego wlewamy mleko, dodajemy cukier i 15g masła, podgrzewamy 1 min/37°C/obr. 2.
2. Dodajemy drożdże i jajko, mieszamy 3 s/obr. 3.
3. Dodajemy mąkę i sól, wyrabiamy 3 min/interwał. Dodajemy 15g masła, wyrabiamy kolejne 1 min/interwał. Ciasto przekładamy do większej miski i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
4. Rozgrzewamy piekarnik 250°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
5. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat. Rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Na całej powierzchni ciasta rozsmarowujemy koncentrat, posypujemy ulubionymi przyprawami oraz solą i posypujemy tartym serem.
6. Następnie całość składamy wzdłuż dłuższego boku, lekko dociskamy i kroimy ostrym nożem na 8-10 pasków o szerokości 1,5-2cm. Każdy z pasków zawijamy dwukrotnie wzdłuż osi i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Wszystkie smarujemy roztrzepanym jajkiem za pomocą silikonowego pędzelka i posypujemy sezamem. Pieczemy 9-10 minut.
Smacznego!

Dodaj komentarz