Carpaccio z buraków

Carpaccio z buraków to nic innego jak cienko pokrojone ugotowane lub upieczone buraki, które podaje się z rukolą i pokruszonym serem i polane oliwą. Fajnie pasują do nich posiekane orzechy. Przyjemna przystawka.

Inne przepisy z burakami znajdziecie TU.

Carpaccio z buraków

Składniki /2 porcje/:

  • 1 duży burak lub 2 małe
  • 2 garście rukoli
  • 20 g sera kaszubskiego lub fety
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • świeżo zmielony pieprz, sól

 

Wykonanie:

Buraki umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pojedynczo zawijać w folię aluminiową. Ułożyć w blaszce i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st.C na 60-90 minut w zależności od wielkości buraka.

Wyjąć z piekarnika, ostudzić, obrać i pokroić na cienkie plasterki. Ułożyć na talerzu, posypać rukolą, pokruszonym serem, polać oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i posypać solą i pieprzem do smaku.

Carpaccio z buraków opcjonalnie można posypać również posiekanymi orzechami włoskimi.

Carpaccio z buraków

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x