Blog posts

Grzyby w oleju do słoików z cebulką

Grzyby w oleju do słoików z cebulką

Grzyby, Obiady, Porady, Przetwory, Sosy, Wigilia i Święta, Zupy

GRZYBY W OLEJU DO SŁOIKÓW Z CEBULKĄ

Co zrobić, gdy zamrażalnik już pełen mrożonych grzybów, a na świeże chwilowo przeszła nam też ochota? 😉 A tu jeszcze Pan Tadeusz z synami przywiózł z lasu kolejną przyczepkę maślaków i podgrzybków? 😊 Dla wszystkich tych „szczęśliwych” kobiet mamy propozycję na nasze grzyby w oleju do słoików z cebulką. 

Do przygotowania tych przetworów potrzebne będą oprócz grzybów tylko olej i cebula oraz sól i pieprz do smaku. Grzyby możemy podzielić na gatunki i każdy z nich dusić i pasteryzować oddzielnie, lub pomieszać razem. To kwestia gustu i każdego indywidualnych upodobań. 

Należy pamiętać, że w ten sposób przygotowane grzyby powinno się trzy razy pasteryzować w odstępach 24 godzinnych, tzn w dzień ich przygotowania, a potem jeszcze w ciągu następnych dwóch dni. Jeśli tego nie zrobimy, grzyby na pewno nam się zepsują. 

Grzyby z tego przepisu są delikatne, kruche, bardzo sprężyste. Doskonale nadają się do sosów, do zup, wypasionych jajecznic, a także jako samodzielne danie np. z ziemniakami, kaszą lub makaronem. Polecamy!

Składniki:

  • na 3 kg grzybów
  • 0,8 litra oleju
  • 3 – 4 cebule
  • sól i pieprz do smaku

GRZYBY W OLEJU DO SŁOIKÓW Z CEBULKĄ

Wykonanie:

1. Grzyby dokładnie oczyść, a następnie – jeśli jest to konieczne – umyj, ale energicznie i szybko osusz, aby jak najmniej czasu przebywały w wodzie. Małych kapeluszy nie krój, te większe co najwyżej na dwie lub cztery części. Jeśli pokroisz je na małe kawałki, po obróbce cieplnej zrobi z nich breja. 

2. W dużym garnku zagotuj wodę i do gotującej się wody wrzuć grzyby. Po ok 5 minutach odcedź na sicie. 

3. Do dużego rondla wlej olej i doprowadź do wrzenia. Na gorący tłuszcz wrzuć pokrojoną w pół – piórka cebulę. Gdy poczujesz zapach duszonej cebuli, dodaj grzyby i smaż na małym ogniu ok 30 minut, od czasu do czasu mieszając. 

4. Po 30 minutach przekładamy grzyby do wyparzonych słoików, zostawiając 2 – 3 pustej przestrzeni od góry. To nam pozwoli obserwować zawartość tj. czy grzyby nam się przypadkiem nie psują. Zakręcamy i pasteryzujemy przez 30 minut od momentu zagotowania. 

5. Zostawiamy w garnku do ostygnięcia, a następnego dnia ponownie podgrzewamy zawartość i pasteryzujemy 20 minut. Kolejnego dnia powtarzamy proces i pasteryzujemy przez 10 minut. 

Cała ta czynność zapewni nam, że grzyby będą przechowywać bardzo dobrze i długo. Grzyby możemy pasteryzować tylko raz, ale wówczas należy je przechowywać w lodówce, a to mija się nieco z celem.

Smacznego!

GRZYBY W OLEJU DO SŁOIKÓW Z CEBULKĄ


 

 

1 Comment

  1. No jak jesień to i grzyby muszą być .Uwielbiamy i grzyby i spacery .Ciekawy pomysł o którym pierwszy raz słyszę ,martwi mnie trochę to pasteryzowanie , bo dość długi proces .Będę tu częściej zaglądać .

Napisz komentarz