Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Przepis na zupę pomidorową z ryżem

 

zupa pomidorowa z ryżem
Zupa pomidorowa z ryżem.


Najlepsza zupa pomidorowa z ryżem - przepis.

     Tradycyjna zupa pomidorowa z ryżem, ugotowana na rosole. Pomidorowa ze świeżych, dojrzałych pomidorów i świeżych ziół, bez mięsa. 

Najlepszy przepis na zupę pomidorową z ryżem jest prosty i wykonany ze świeżych składników. Tą pomidorówkę przygotujecie w niecałą godzinę. 


Pomidory na zupę pomidorową z ryżem.

     Właściwie każdy rodzaj pomidorów będzie odpowiedni do pomidorowej. Oczywiście najlepiej używać tych najbardziej dojrzałych i czerwonych, ponieważ będą miały najlepszy i najsłodszy smak. 

Do zupy pomidorowej można użyć także pomidorów z puszki lub passaty pomidorowej. Pomidorowa nie będzie miała takiego samego smaku jak ta ze świeżych, pieczonych pomidorów, ale nadal będzie świetnie smakowała. Można także poszukać pomidorów pieczonych z puszki.

Zupa pomidorowa z ryżem - oto wypróbowany, domowy przepis, składniki i przyprawy.

    Korzystajcie z przepisu na pomidorową z ryżem i ulepszajcie go koniecznie :) Polecam!

Zupa pomidorowa na rosole z ryżem - składniki:

  • około 1,3 kg świeżych, dojrzałych pomidorów *
  • 2-3 ząbki czosnku
Pomidory pokroić na kawałki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą i oprószyć cukrem. Położyć ząbki czosnku - całość zapiec w piekarniku, następnie zblendować z kilkoma listkami świeżej bazylii, tymiankiem i/lub oregano, przetrzeć przez sito.

* Do zupy pomidorowej można także użyć około 700g passaty pomidorowej z ziołami

  • 1/2 szklanki ryżu, wypłukać kilka razy w zimnej wodzie
  • 2 łyżki masła lub oliwy
  • 1 szalotka posiekana
  • 1 marchew, obrana i starta na tarce do jarzyn
  • około 1,2 litra lekkiego bulionu warzywnego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego (ewentualnie)
  • sól, cukier, pieprz do smaku
  • posiekana pietruszka
  • śmietanka 30% do zaprawienia zupy (ewentualnie)

Jak zrobić zupę pomidorową z ryżem - przepis:


Krok 1.
  • Upiec świeże pomidory, zblendować z ziołami - przetrzeć przez sito (pominąć ten krok, dla zupy przygotowywanej z passaty pomidorowej).
Krok 2.
  • W garnku rozgrzać 1 łyżkę masła lub oliwy, poddusić drobno posiekaną szalotkę i startą marchew. Następnie wsypać opłukany i osączony ryż, dołożyć pozostałe masło lub oliwę i smażyć jeszcze kilka chwil, cały czas mieszając.
  • Po chwili wlać gorący bulion i zagotować - gotować na wolnym ogniu, do czasu, aż ryż będzie miękki.
Krok 3.
  • Do zupy dodać upieczone i przetarte pomidory (albo passatę pomidorową),można dodać przecier pomidorowy, zagotować i doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Zupę pomidorową z ryżem można zaprawić śmietanką. Wsypać posiekane świeże zioła.
Miłego gotowania!




Zupa pomidorowa z ryżem
Zupa pomidorowa z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger