września 20, 2020

Surówka z białej rzodkwi

Biała rzodkiew jest stosunkowo mało znaną kuzynką bardzo popularnej u nas rzodkiewki. Ma bardziej wyrazisty smak i charakteryzuje się większą zawartością składników odżywczych.

Biała rzodkiew uprawiana jest już od czasów starożytnych, szczególnie popularna jest w Azji, zwłaszcza w Chinach i Japonii - do dziś jest tak uznawana za jedno z ulubionych warzyw.

Warzywo to jest bardzo dobrym źródłem witaminy C - 100-gramowa porcja pokryje nawet połowę naszego dziennego zapotrzebowania. Ponadto dostarczy nam także witamin z grupy B, zwłaszcza witaminę B6 oraz kwas foliowy.

Jeśli zaś chodzi o minerały, to biała rzodkiew dostarczy nam m.in. fosforu, miedzi, potasu, wapnia czy żelaza.

Choć składników odżywczych znajdziemy w rzodkwi sporo, to kalorii niekoniecznie - w 100g znajduje się tylko 14kcal.

Białą rzodkiew warto więc włączyć do swojego jadłospisu, zwłaszcza gdy mamy na nią sezon.


Surówka z białej rzodkwi - przepis na 2 porcje

Do przygotowania surówki będziesz potrzebować:

  • białą rzodkiew,
  • 2 łyżki jogurtu,
  • garść orzechów włoskich,
  • garść suszonej żurawiny,
  • sok z połowy cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

 

1. Umytą rzodkiew obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

2. Startą rzodkiew wymieszaj z jogurtem i sokiem z cytryny, dodaj żurawinę i posiekane orzechy.

3. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger