niedziela, 20 września 2020

Jesienne bułki do burgerów

Dzisiejszy przepis jest efektem wielu przeróżnych wypieków bułek do burgerów. Dotychczas każdy z wypróbowanych przeze mnie przepisów z sieci nie nadawał się do tego, by go powtórzyć, a tym bardziej podzielić się nim na moim blogu. Szukałam bułek, które nie byłyby zbyt puchate i były wytrawne, bo większość publikowanych w internecie przepisów to bułki - jak dla mnie - zbyt słodkie i przez to nienadające się do połączenia z wytrawnymi kotletami. Postanowiłam opracować własny przepis na idealne bułki do burgerów. Po roku prób i błędów udało się! 😊 Dziś zapraszam na bułki w wersji jesiennej lub późno letnie.




Składniki (na 8 bułek):
400 g mąki pszennej typ 650
100 g mąki pełnoziarnistej typ 1850 (używam orkiszowej)
25 g drożdży
250 ml letniego mleka
40 g miękkiego masła
łyżka musu z dyni
8 g płynnego miodu
8 g soli
pół łyżeczki suszonych ziół (użyłam tymianku, ale może być oregano, kminek, rozmaryn, zatar itp.)
żółtko + łyżka mleka do posmarowania
sezam


  1. W misce wymieszać mąki, sól, miód, pokruszone drożdże, mus z dyni i zioła.
  2. Zacząć wyrabiać ciasto, stopniowo dolewając mleko.
  3. Pod koniec dodać masło w kawałkach i wszystko dokładnie wyrobić na gładką masę.
  4. Miskę z ciastem przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
  5. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  6. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części.
  7. Każdą z części wyrobić, by ciasto odgazować, a następnie uformować w kulkę.
  8. Kulki ułożyć na blasze i spłaszczyć dłonią. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut.
  9. W tym czasie włączyć piekarnik na 200 stopni C. z opcją pieczenia góra/dół.
  10. W miseczce rozbełtać żółtko z mlekiem. 
  11. Bułki jeszcze raz spłaszczyć i posmarować je miksturą żółtkowo-mleczną.
  12. Posypać sezamem.
  13. Blachę z bułkami wstawić do piekarnika i piec 15-20 minut w zależności od mocy grzałek w piekarniku. Piekę na trzeciej półce od dołu.
  14. Upieczone na rumiano bułki wyjąć na kratkę, by ostygły.



Jeśli macie ochotę na typowo późnoletnie lub jesienne burgery, zapraszam na burgery z grzybami 😊




Domowa Piekarnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.