Bezowa Królowa

Ciasto, które zrobisz bez problemu, a wygląda i smakuje obłędnie! Rano upiekłam dużą blachę, a wieczorem zostały już tylko okruszki :)

Składniki:
  • forma 35x24 cm
  • ok. 400 g śliwek
  • 3-4 jabłka
ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 kostki masła (100 g)
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kwaśniej śmietany
    beza:
    • 3 białka 
    • 1 szklanka cukru
    • 1 budyń waniliowy bez cukru (proszek)


    Sposób przygotowania:
    1. Z wymienionych składników zagnieść na stolnicy ciasto i włożyć na 1 h do lodówki. W międzyczasie wydrylować śliwki, a obrane jabłka bez gniazd nasiennych pokroić na ósemki. Po upływie 1 h ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i równomiernie rozłożyć na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście ułożyć na przemian śliwki i kawałki jabłek.
    2. Przygotować bezę: białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Wsypać budyń, zmiksować. Bezę kłaść łyżeczką na owocach (tak jak widać na zdjęciu). Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 45 minut.








    2 komentarze:

    1. Wyglda bardzo apetycznie, koniecznie muszę je wypróbować.

      OdpowiedzUsuń
    2. polecam, to jest królowa !!!!!

      OdpowiedzUsuń