Makaron z pulpecikami

Makaron z pulpecikami

Pulpeciki w sosie pomidorowym to jedno z ulubionych dań mojego męża. Na szczęście są bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu. Do sosu użyłam bardzo prostego w wykonaniu sosu pomidorowego z cukinii. Mój mąż stwierdził, że te klopsiki z makaronem są idealne 😉

Makaron z pulpecikami składniki

  • 250 g mięsa mielonego 
  • 1 żółta papryka 
  • jajko 
  • 1 szklanka ketchupu z cukinii  (ewentualnie puszka pulpy z pomidorów)
  • 1/2 czerstwej bułki 
  • 1 szklanka bulionu

Makaron z pulpecikami wykonanie

Na początku namaczamy bułkę w wodzie, odstawiamy na około godzinę. Kolejno odcismay wodę z namoczonej bułki przekładamy do miski. Dodajemy mięso, jajko, łyżeczkę ostrej i słodkiej papryki, łyżkę majeranku, sól i pieprz. Wyrabiamy całość bardzo dokładnie. Z wyrobionego mięsa formujemy małe pulpeciki. W głębokiej patelni podgrzewamy bulion z ketchupem z cukinii, wrzucamy klopsiki, pokrojoną w kostkę paprykę. Dodajemy makaron spaghetti (około 4 porcji) i gotujemy do momentu aż pulpeciki będą ugotowane, a makaron miękki i sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem i suszoną bazylią. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *