Ciasto Czeska wiśnia

ciasto czeska wiśnia

Ciasto Czeska wiśnia to pyszny deser bez pieczenia, który będzie idealnym dodatkiem do kawki w letnie dni. Ja uwielbiam ciasta bez pieczenia, ponieważ są one szybkie w przygotowaniu i prawie zawsze jest pewność, że się udadzą. Z przygotowaniem ciasta Czeska wiśnia poradzą sobie nawet osoby, które nie są zaawansowane w kuchni, więc gorąco zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu!

Składniki:

Spód:

  • 120 g herbatników kakaowych

Krem:

  • 500 ml słodkiej śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1/2 litra wrzątku

Warstwa wiśniowa:

  • 2 galaretki wiśniowe
  • 2 słoiki drylowanych wiśni
  • około 3-4 łyżek cukru do dosłodzenia kompotu z wiśni

Przepis na Ciasto Czeska wiśnia:

  1. Do garnka wlać 1/2 litra wrzątku i rozpuścić w nim galaretki cytrynowe. Kolejno garnek z galaretką przykryć i odstawić do przestudzenia. Zimną już galaretkę cytrynową przełożyć do lodówki.
  2. Słodką śmietankę 30% wyjąć z lodówki, przelać do miski, wsypać cukier puder i całość ubić mikserem na sztywno. Kolejno do śmietanki powoli wlewać zimną galaretkę cytrynową (powinna być ona płynna, nie może stężeć) i mieszać mikserem do momentu, aż składniki się połączą.
  3. Blaszkę o wymiarach 28×22 cm wyłożyć folią spożywczą, a następnie herbatnikami kakaowymi. Na tak przygotowaną blaszkę wylać wcześniej wykonany krem. Blaszkę przykryć i wstawić do lodówki, aby masa śmietanowa całkowicie stężała.
  4. Wiśnie oddzielić od kompotu przy pomocy durszlaka lub sitka. Kompotu powinno być 800 ml, jeśli jednak będzie go trochę mniej to możecie dolać do niego wody. Kolejno do garnka przelać wiśniowy kompot, dodać kilka łyżek cukru, wstawić na gaz i dokładnie wymieszać łyżką, aby cukier się rozpuścił. Garnek zdjąć z ognia i do gorącego kompotu dodać galaretki wiśniowe. Ponownie wymieszać łyżką, aby galaretki całkowicie się rozpuściły. Do kompotu z galaretkami dodać wydrylowane wiśnie. Garnek z masą wiśniową przykryć i wstawić do lodówki, aby lekko stężała.
  5. Blaszkę wyciągnąć z lodówki i przelać na nią lekko płynną masę wiśniową. Blaszkę ponownie przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.

Polecam także przepis na babkę cytrynową.

ciasto czeska wiśnia bez pieczenia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *