Czekoladowe ciasto z kaszy manny

czekoladowe ciasto z kaszy manny

Czekolada i wiśnie pasują do siebie idealnie, przynajmniej moim zdaniem. Dlatego dzisiaj przepis na ciasto czekoladowe z kaszy manny z dodatkiem wiśni. Taki typ ciast lubię jak najbardziej, gdyż nie jest zbyt ciężkie i idealne na małą przekąskę.

Czekoladowe ciasto z kaszy manny składniki

  • 250 ml wody
  • 120 ml mleka
  • 120 g kaszki manny
  • 2 jajka
  • 30 g masła
  • 120 g serka ricotta
  • 1 łyżeczka skórki otartej z limonki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100 g cukru pudru
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 mała szklanka wiśni 

Czekoladowe ciasto z kaszy manny wykonanie

W rondlu zagotowujemy wodę z mlekiem, następnie stopniowo dodajemy kaszę mannę cały czas mieszając. W momencie gry kasza zacznie lekko gęstnieć dodajemy czekoladę i dokładnie mieszamy. Gotujemy do momentu aż całość będzie bardzo gęsta, jakieś 3 minuty. Następnie w misce na małych obrotach miksera łączymy ricottę, masło, jajka, cukier, skórkę z limonki i ekstrakt waniliowy. Następnie dodajemy stopniowo masę z kaszy manny i mieszamy aż obie masy dokładnie się połączą. Dodajemy wiśnie. Małą kwadratową blaszkę  smarujemy masłem i wykładamy na to nasze ciasto, pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. 

Jedna myśl w temacie “Czekoladowe ciasto z kaszy manny”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *