Jarmuż z cebulką prażoną na ciepło – prosta i smaczna sałatka poleca się na lekką kolację lub lunch.
Lubicie jarmuż? Warto go jeść, bo to bogactwo witamin i minerałów, które oferują nam zielone warzywa liściaste.
Moim ulubionym daniem z jarmużu są chipsy jarmużowe, które notorycznie sobie suszę – kiedyś robiłam to w piekarniku, teraz ustawiam suszarkę spożywczą i „zapominam”, robią się same
Koniecznie wypróbujcie przepis na dzisiejszą sałatkę – kilka prostych składników a efekt naprawdę smaczny.
PRZEPIS JARMUŻU Z CEBULKĄ
Składniki:
- 250g (dwie duże garście) jarmużu rozdrobnionego
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 łyżki cebulki prażonej – takiej jak ta
- 2 łyżki oliwy
- sól himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
Jak zrobić jarmuż z cebulką:
- Zaczynamy od przygotowania jarmużu. Myjemy go dokładnie w zimnej wodzie, potem suszymy w wirówce do sałaty. Następnie zielone miękkie liście obrywamy od twardych łodyg.
- Tak umyty jarmuż siekamy drobno.
- Zaraz potem rozgrzewamy wok lub dużą patelnię czy tez garnek z grubym dnem a w nim oliwę.
- Następnie na patelnię wrzucamy jarmuż.
- Potem czosnek obieramy, ścieramy na tarce i mieszamy z jarmużem.
- Podsmażamy wszystko kilka chwil aż jarmuż zmniejszy swoją objętość i zmięknie.
- Finalnie doprawiamy do smaku sola i pieprzem, posypujemy cebulką prażoną, mieszamy.
Super zdjęcie ❤️ dobrego dnia❤️❤️