jarmuz z cebulka

Jarmuż z cebulką prażoną na ciepło – prosta i smaczna sałatka poleca się na lekką kolację lub lunch.

Lubicie jarmuż? Warto go jeść, bo to bogactwo witamin i minerałów, które oferują nam zielone warzywa liściaste.

Moim ulubionym daniem z jarmużu są chipsy jarmużowe, które notorycznie sobie suszę – kiedyś robiłam to w piekarniku, teraz ustawiam suszarkę spożywczą i „zapominam”, robią się same 🙂

Koniecznie wypróbujcie przepis na dzisiejszą sałatkę –  kilka prostych składników a efekt naprawdę smaczny.

 

 

PRZEPIS JARMUŻU Z CEBULKĄ

Składniki:

  • 250g (dwie duże garście) jarmużu rozdrobnionego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki cebulki prażonej – takiej jak ta
  • 2 łyżki oliwy
  • sól himalajska
  • pieprz czarny świeżo mielony

 

Jak zrobić jarmuż z cebulką:

  1. Zaczynamy od przygotowania jarmużu. Myjemy go dokładnie w zimnej wodzie, potem suszymy w wirówce do sałaty. Następnie zielone miękkie liście obrywamy od twardych łodyg.
  2. Tak umyty jarmuż siekamy drobno.
  3. Zaraz potem rozgrzewamy wok lub dużą patelnię czy tez garnek z grubym dnem a w nim oliwę.
  4. Następnie na patelnię wrzucamy jarmuż.
  5. Potem czosnek obieramy, ścieramy na tarce i mieszamy z jarmużem.
  6. Podsmażamy wszystko kilka chwil aż jarmuż zmniejszy swoją objętość i zmięknie.
  7. Finalnie doprawiamy do smaku sola i pieprzem, posypujemy cebulką prażoną, mieszamy.

 

jarmuz z cebulka